Починають збирати шишки в другій половині червня і липень. Якщо ви живете в більш південних широтах, соснові шишки можна починати вже збирати до кінця травня.
Як варити варення?
Для цього знадобиться спочатку зварити шишки в простій фільтрованій воді. Процес варіння становить дві години.
Потім залишити на 12 годин відстоятися, щоб шишки віддали всі поживні речовини.
Далі ми готуємо з цього складу сироп. Зливаємо отриману шишковую воду. Додаємо в цю воду таку ж кількість цукру, співвідношення один до одного.
Потім приготований сироп варимо близько 1,5 годин, поки сироп не стане темного кольору.
Після…в сироп викласти шишки сосни і варити ще 20 хвилин.
Вже після всього варіння розкласти в підлогу-літрові банки шишки по 5-8 штучок і залити приготовленим солодким сиропом. Закупорити варення з шишок, зберігати в холодильнику.