Журавлина може бути мороженої або свіжої (її можна замінити на будь-які інші ягоди за смаком), яблука можна не додавати.
Інгредієнти
масло вершкове – 100 г | |
цукрова пудра – 50 г | |
яйце куряче – 2 шт | |
борошно пшеничне – 180 г | |
цукор – 100 г | |
ягоди – 150 г | |
яблуко – 1 шт |
Це пиріг, я пекла всю осінь (в сезон свіжої журавлини на ринку). Ідеально підійде він і для зими: коли мороз за вікном так приємно заварити чайку, влаштуватися з ногами на дивані, а в духовці вже підходить ароматний ягідний пиріг.
Покроковий рецепт
Заздалегідь дістаємо масло з холодильника, щоб воно могло розм’якнути. Промиваємо і просушуємо ягоди. Розігріваємо духовку до 180 °C.
Вершкове масло розтираємо з цукровою пудрою. Відокремлюємо жовтки від білків. Білки зберігаємо, вони нам знадобляться для начинки. В масляно-цукрову масу додаємо жовтки, перемішуємо, додаємо просіяне борошно. Замішуємо тісто. Борошна має бути така кількість, щоб з тіста можна було зліпити кулю. Застеляємо пергаментом форму (або змащуємо олією), розподіляємо тісто по формі, формуючи невеликі бортики.
Збиваємо білки, додаємо цукор і продовжуємо збивати до стану густої піни (стан “піків”, як на фото)
Акуратно ложкою додаємо ягоди до збитим білків, перемішуємо. Викладаємо отриману масу поверх основи з тіста, розподіляємо меренгу.
Розрізаємо яблука на часточки і розкладаємо їх зверху на начинку. Діємо акуратно, намагаємося не пом’яти піну. Яблук багато класти не потрібно.
Без яблук з одними ягодами пиріг теж виходить дуже смачним.
Ставимо пиріг з ягодами і яблуками в розігріту духовку на 30 хвилин. Часу може знадобитися більше або менше (залежить від параметрів вашої духовки). Краще перевіряти готовність “на око”: білкова начинка зверху трохи підрум’яненою.
Яблучний пиріг з меренгою і журавлиною готовий! Bon appetit!