Інгредієнти
Яловичина – 600г | |
Борошно – 1-2 ст. ложки | |
Рослинне масло – 1 ст. ложка | |
Вершкове масло – 2 ст. ложки | |
Ріпчаста цибуля – 2 середні головки або 1 велика | |
Сметана – 150 г | |
Вершки – 100 мл | |
Сіль – за смаком | |
Чорний перець – за смаком | |
Рубана зелень – за бажанням | |
Гарнір – картопляне пюре |
Рецептів бефстроганов – безліч, але в деякій мірі вони всі схожі. Бефстроганов, воно ж «М’ясо по-строгановськи», «Бет а-ля Строганов» — російське блюдо, яке готується з дрібно нарізаних шматочків яловичини, залитих сметанним або вершковим соусом. Сметана в даному випадку надає кислинку, а вершки додадуть невелику солодкість страви і дадуть більш ніжний смак. Якщо ви використовуєте тільки сметану, то додайте її в кінці, за 2 — 3 хвилини до готовності страви. Загальний час приготування близько 30 хвилин.
Отже, мій рецепт бефстроганов з яловичини.
Покроковий рецепт
Для даної страви ідеально підходить картопляне пюре. Подбаємо про гарнірі і поставимо варити чищений картоплю в злегка підсоленій воді. Як варіант, можна приготувати Картопляне пюре з базиліком або Картопляне пюре з молоком.
Приступимо до готування бефстроганов. 2 головки ріпчастої цибулі, почистити, нарізати півкільцями.
Шматок м’яса (переважно яловича вирізка або тонкий край) нарізати поперек волокон скибочками завтовшки приблизно 0,5 см (як на відбивні). Кожен шматочок злегка відбити. Потім скибочки м’яса нарізати на невеликі тонкі смужки (довжина смужки не повинна бути більше 5 см, товщина 1 – 1,5 см).
Обваляти м’ясо в борошні, зайву стряхнути на дошку.
На розігрітій сковороді з рослинним і вершковим маслом на сильному вогні обсмажити злегка цибулю.
Зменшивши вогонь, викласти прямо на м’ясо цибулю (попередньо струсивши надлишок борошна). Деякий час м’ясо тушкувати на луці, хвилин через 5 (поки цибуля не пригорів), м’ясо, перемішати, продовжувати гасити.
М’ясо посолити, поперчити. Перетримувати м’ясо на вогні немає необхідності (інакше воно може стати твердим), достатньо отримати його «лакування».
У обсмажене м’ясо з цибулею додати 150 г сметани, перемішати. Тут же ввести близько 100 мл вершків, перемішати. Гасити м’ясо ще 10 хвилин або до м’якості, періодично помішуючи. Дати готовому блюду ще постояти 5 – 10 хвилин.
Поки страву настоюється, злити воду з відвареної картоплі та приготувати картопляне пюре. У глибоку миску викласти картопляне пюре, в центрі столовою ложкою зробити поглиблення. У поглиблення викласти яловичину бефстроганов. Можна зверху присипати рубаною зеленню.
Подавати таке блюдо чудово з солоними
огірками та помідорами.
Приємного апетиту!