Це блюдо прийшло до нас З Краснодарського краю. Так у моєму дитинстві готувала моя мама і донині я користуюся тільки таким рецептом борщу.
Інгредієнти
кролик – 500 гр | |
капуста – 250 гр | |
картопля – 300 гр | |
буряк – 300 гр | |
морква – 250 гр | |
цибуля ріпчаста – 200 гр | |
томати – 200 гр | |
сіль, перець – за смаком | |
часник – 50 гр | |
зелень – 50 гр свіжа, суха або морожена | |
рослинне масло – 100 мл |
Давайте почнемо з того, чому, власне, борщ ми варимо на кролика?
З давніх часів борщ варили на яловичої кісточці.
Але сучасна людина веде менш активний спосіб життя і, відповідно, споживати повинен менш калорійну їжу. Кроляче м’ясо в свою чергу дієтичне і легко засвоюється. Блюдо, приготоване таким чином, підходить для харчування дітей (свою доньку я годувала вже з року).
Покроковий рецепт
Нам знадобиться каструля об’ємом 3 літри. Набираємо воду. чекаємо, коли закипить, а вже потім запускаємо вимитого охолодженого кролика. Час варіння залежить від віку самого кролика. Двох або трьох однорічний кролик буде варитися три години, інакше м’ясо буде гумове. У нас же молодий піврічний кролик і вариться набагато швидше від півтора до двох годин. При купівлі відрізнити молодого від старого дуже легко. Як і яловичину і свинину вік тварини можна дізнатися за кольором м’яса. У старенького звірка м’ясо набагато темніше ніж у молодого. Але, незважаючи на вік, кролик має специфічний запах, тому варити його треба при відкритій кришці.
А поки готується наш бульйон ми підготуємо всі інгредієнти. Першим ділом ми шаткуємо капусту. В даному випадку я використовувала ранню свіжу білокачанну капусту. Її можна замінити на квашену, але тоді варити її доведеться набагато довше.
Далі очищаємо і нарізаємо картоплю. Кладемо в ємність і заливаємо водою, що б вона не почорніла.
Як тільки звариться наш бульйон, необхідно дістати кролика, остудити і відокремити м’ясо від кістки. При бажанні поріжте м’ясо на дрібні шматочки.
Бульйон потрібно процідити через дрібне сито від дрібних кісток, пінки і всього того що його замутняет. У світлий ароматний бульйон додаємо капусту і картоплю одночасно. ( якщо ви використовуєте квашену капусту, чи то картоплю варто запускати через 30 хв)
і поки овочі варяться, ми приготуємо борщову заправку. Нам знадобиться сотейник діаметром 26 см ( не менше) з кришкою.
Обсмажуємо на рослинному маслі цибулю до золотистої скоринки. Додаємо натерту на крупній тертці моркву. Накриваємо кришкою і тушкуємо до напівготовності. Далі додаємо натерту буряк на тій же тертці. Закриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні. Томати крутимо подрібнюємо на м’ясорубці або блендером ( можна і зовсім спростити і додати томатну пасту) і відправляємо все в той же сотейник. Загальний час гасіння займе у вас не більше 30 хв, як і варіння капусти і картоплі.
І ось ми підходимо до фіналу нашого приготування. Нам необхідно з’єднати все докупи. Перекладаємо нашу заправку в каструлю. М’ясо кролика відправляється туди ж. Додаємо сіль, перець, пропущений через часник, зелень. Кип’ятимо Ще п’ять хвилин і можна подавати до столу.