Розігрійте духовку до 350 градусів (170-180 градусів).
Злегка змастіть форму рослинним маслом (найзручніше це робити пензлем, ну або, в крайньому випадку, руками). я використовую ось таку кексницу.
Розбийте яйця в глибоку миску, злегка збийте виделкою.
Помийте і підготуйте цукіні (можна брати і кабачок, не має особливого значення).
До збитим яйцям додайте ванілін білий і коричневий цукор, перемішайте, щоб розчинився цукор.
Натріть на дрібній тертці цукіні (найзручніше це робити на тертці Бернер, якщо у вас така є, використовуйте її).
Додайте тертий цукіні до яєчної маси. Все добре перемішайте.
В ту ж чашу закиньте сухі суміші: борошно, сіль, розпушувач, соду і 1 чайну ложку кориці (можна і побільше, по вашому смаку). Все добре перемішайте ложкою, щоб не було грудочок.
Помийте чорницю, трохи обсушити на паперовому рушнику. (Якщо у вас немає свіжої чорниці, можна додати і заморожену. Єдине, розморозьте ягоду і дайте стекти зайвої рідини).
Додайте в тісто і акуратно перемішайте, не стискуючи при цьому ягоду.
Всю масу вилийте у форму.
Приготуйте суміш для скоринки зверху: просіяне борошно, коричневий цукор, 1 чайну ложку кориці і розм’якшене вершкове масло змішайте руками.
Повинна вийти ось така пухка маса.
Цю масу посипати зверху на майбутній пиріг.
Випікати пиріг в розігрітій до 170-180 градусів близько 50-60 хвилин. Проткніть пиріг зубочисткою, якщо вона залишиться суха — пиріг випікся. Можна виймати.
Перед подачею пиріг повинен «відпочити» приблизно 20 хвилин. Остудіть пиріг, потім подавайте на стіл.
Приємного апетиту!