Бобові культури здавна відомі людству. Бобових культур налічується близько 18 000 видів. Найбільш відомі і застосовуються в кулінарії такі культури, як квасоля, сочевиця, горох, соя, нут (турецький горох), маш, дав (індійський горох).
Бобові культури привабливі, перш за все, високим вмістом рослинного білка, ні в чому не поступається тварині. Тому страви з бобових культур дуже популярні у вегетаріанців, як прекрасний замінник тваринного білка.
В індійській кухні боби – самий затребуваний продукт. З них роблять і другі страви, додають у салати, роблять з них борошно, солодощі.
Але на першому місці, звичайно ж, коштує таке блюдо, як дав. Дав – це не тільки загальна назва бобових, ні і густий суп-пюре з них. Дав готують з усіх видів бобових культур: квасолі, гороху, сочевиці, нуту.
Час готування вказано без замочування круп.