Старовинне європейське страви. Вживається не тільки як випічка, але як гарнір до м’ясних страв.
Інгредієнти
Картопля – 2,5 кг | |
Цибуля ріпчаста – 300 гр | |
Борошно – 500 гр | |
Яйця – 5 шт | |
сіль – за смаком | |
перець – за смаком |
У моєму дитинстві мама часто балувала нас різноманітною випічкою. Одним з яскравих спогадів були якраз деруни. Нас було троє дітей, і поки мама дожаривала до кінця, дерунів вже не залишалося. Вже вони були смачні. Зараз вже і у мене є сім’я. Хоч вона й не така велика, звичка готувати великими порціями залишилася.
Покроковий рецепт
Для початку нам необхідно очистити картоплю і цибулю від шкірки. У нас в сім’ї деруни це сезонне блюдо. Після того як викопаємо картоплю, добірна іде в погріб на зимове зберігання, а дрібна, не пройшла контроль, переробляється. В тому числі і на деруни. Так що чистимо картоплю, моєму і починаємо перетирати на середній тертці.
Якщо у вас немає кухонного комбайна, то перетирати вручну досить утомливо. Тертку можна замінити м’ясорубкою. Суть в цілому не зміниться, але знадобиться більше борошно і тим самим зросте калорійність страви (вона й без того не маленька).
Далі у будь-який доступний спосіб подрібнюємо цибулю. Це може бути м’ясорубка або блендер з подрібнювачем. Хоч на тертці.
Знаходимо таз побільше і викладаємо в нього підготовлені інгредієнти. Картоплю , цибулю змішуємо з яйцями, сіллю і перцем.
І в останній момент додаємо борошно. Ретельно перемішуємо до повного розчинення грудочок борошна. Тісто по консистенції має нагадувати густу сметану.
Ставимо найбільшу по діаметру сковороду грітися на плиту. Ллємо олію так, щоб дно було повністю покрите. Столовою ложкою викладаємо тісто на сковороду і розрівнюємо до товщини 0,5 мм. Обсмажуємо до золотавої скоринки на середньому вогні.
Потім перевертаємо і під кришкою, доводимо до готовності. Подавати таку страву найкраще зі свіжою сметаною і овочевий нарізкою. Приємного апетиту!