Іскандер

Іскандер – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Складається іскандер з м’яса, хліба, соусу, кисломолочного продукту.

Інгредієнти

яловичина – 200 гр
хліб – 200 гр
йогурт – 3 ст. л.
вершкове масло – 2 ст. л.
томатна паста – 1 ст. л.
сіль, перець – за смаком

Як приготувати Іскандер

Іскандер – одна із страв турецької кухні, популярний як на батьківщині, так і в усіх мусульманських країнах. Блюдо досить ситне і самодостатнє, не вимагає гарніру. Готується швидко і легко. Важливими плюсом іскандера є відсутність великої кількості брудного посуду. Обжарка проводиться на одній сковороді без проміжного миття, потім складники страви викладаються на одну тарілку.
Кількість продуктів довільне і розраховується залежно від кількості їдців і їх переваг. Якщо взяти більше яловичини, іскандер буде м’ясних, взяти більше хліба – вийде ситне вуглеводне блюдо.
Для приготування іскандера береться добірна яловичина, бажано вирізка з хребта, нежирна. Ідеально готувати з парного м’яса, тоді немає необхідності його відбивати. Також в цьому плані перевагу віддається телятині, пісного м’яса без прожилок жиру.
Важливою тонкістю в приготуванні іскандера є нарізка м’яса. Різати слід поперек волокон, тоді м’ясо не буде жорстким. М’ясо може бути замороженим, в цьому випадку його можна нарізати навіть тонше. Розморожувати немає необхідності.

Покроковий рецепт


Яловичина (бажано вирізка) нарізають на тонкі смужки (як на бефстроганов), відбивається за бажанням.

Сковороду розжарити, розтопити столову ложку вершкового масла, влити три столові ложки рослинної олії. На суміші масел обсмажити м’ясо (по 2 хвилини з кожного боку), регулярно помішуючи, за 1 хвилину до кінця смаження, посолити і поперчити. Вийняти м’ясо на тарілку.

На цю ж сковороду відправити хліб, обсмажити його до зарум’янювання. Викласти поверх м’яса.


Кинути на сковороду 1/2 ст. л. вершкового масла, розтопити його, додати 1 ст. л. томатної пасти, розмішати, розвести водою до рідкого стану, посолити, поперчити, вилити на хліб.

Покласти 3 ст. л. несолодкого йогурту (мацуна, кислого молока і т. д.)

Перемішує сам їдець.