“Ну ось вже опівдні.
У світлій залі
Веселощами круглий стіл накритий;
Хліб-сіль на чистому простирадлі,
Димлять щі, вино в келиху
І щука в скатертини лежить”
( А. С. Пушкін)
Інгредієнти
Качка – 150 гр | |
Картопля – 1 шт. великий | |
Ріпчаста цибуля – 1 штука середній | |
Морква – 1 шт. середньої | |
Капуста білокачанна – 200 гр | |
Кріп – 1 пучок маленький | |
Болгарський перець – 1 шт. маленький | |
Сіль – 1 год.л. | |
Червоний перець – щіпка | |
Мелений чорний перець – щіпка | |
Рослинна олія – 4 ст. л. | |
Лавровий лист – 4 листочка | |
Часник (зубчик) – 3-4 зубчики |
Щі старовинний російський рецепт, який їли з покон віків. Селяни їли борщ без м’яса, а бояри з м’ясом. Дуже багато віршів придумано в їх честь, про них писали такі відомі люди, як Тургенєв І. С., Ломоносов М. в., Пушкін А. С. і не тільки. Спробуємо приготувати і ми :).
У цьому рецепті буде використана качка в якості м’ясної наповнення.
Покроковий рецепт
Беремо качку і відрізаємо ту частину, яка більше подобається за смаком. Моєму м’ясо і кладемо в каструлю. Наповнюємо каструлю водою і ставимо її на плиту.
Коли вода закипить і утворюється біла, або каламутна піна, її необхідно буде прибрати ложкою або шумівкою з бульйону. М’ясо качки буде варитися приблизно 60 хвилин. За цей час може утворюватися піна по кілька разів і її постійно потрібно видаляти, це додасть бульйону прозорий вигляд і чистоту. Цим часом чистимо та миємо картоплю , слідом нарізаємо його на шматочки. Коли качка звариться, додаємо до неї порізану картоплю.
Поки м’ясо і картоплю варяться в каструлі, беремо сковороду і ставимо на плиту. Чекаємо поки нагріється поверхню сковорідки і вливаємо туди рослинне масло. Тепер також необхідно почекати поки нагріється масло.
Як тільки масло нагрілося, всипаємо ріпчасту цибулю. Його ми попередньо очищали від лушпиння, помили і нашинковали дрібними шматочками.
Цибулю обсмажуємо до напівготовності, а це значить, що він повинен трохи підрум’янитися. Як тільки це сталося, додаємо натерту або нарізану моркву і нарізану кубиками болгарський перець. Продовжуємо смажити овочі разом на повільному вогні.
Після того як овочі підсмажаться і стануть м’якими, додаємо зажарку в суп.
Далі необхідно взяти капусту, очистити її від верхніх листочків, промити трохи водою і нашаткувати. Капусту додаємо в каструлю і чекаємо поки закипить бульйон.
Бульйон з капустою закипає і можна додати порізаний часник.
Заправляємо наші щі спеціями; перець чорний мелений, перець червоний мелений, сіль, лавровий лист і дрібно порізаний кріп. Перемішуємо, чекаємо ще 3 хвилини і вимикаємо. Готові щі. Для тих хто любить кисліші, можна разом зі свіжою капустою додати трохи квашеної.
Приємного апетиту!