Вишукане блюдо французької кухні – картоплю, запечену в молоці і сирі з хрусткою сирною скоринкою.
Інгредієнти
картопля – 1,2 кг | |
часник – 4 зубки | |
молоко – пів літра | |
плавлений вершковий сир – 400 г |
Ніжний гратен з тоненьких скибочок картоплі, молока і плавленого вершкового сиру – це дуже смачне блюдо, яке просто і швидко готується, а також не вимагає маси продуктів.
Покроковий рецепт
Для картопляно-сирного гратена знадобиться глибока прямокутна форма для запікання і фольга. Отже, форму рясно намазати шматочком вершкового масла. Фольгу приміряти на форму, відрізати і теж рясно змастити маслом.
Духовку включити і розігріти до 170°.
1,3 кг картоплі середньої нарізати тоненькими кружечками товщиною 2-3 мм.
4 зубки часнику пропустити через часникодавку.
Півлітра молока просто підігріти.
У тепле молоко ложкою ввести 400 г плавленого вершкового сиру. Сирно-молочну суміш поперчити, заправити часником і гарненько перемішати.
На дно форми викласти внахлест шар картоплі, присолити її і полити сирно-молочною сумішшю. Цю процедуру повторювати, поки не закінчиться весь картоплю.
Сформований гратен залити залишками сирно-молочної суміші, затягнути фольгою, помістити на центр листа, відправити в духовку і запікати півгодини.
Тим часом шматочок вершкового масла вийняти з холодильника, щоб він трохи підтанув, і нарізати тонкими пластинками.
Через півгодини з готового гратена зняти фольгу. Сам гратен накрити пластинками масла, знову відправити в духовку і запікати ще чверть години. За цей час він і допечется, і покриється рум’яною скоринкою.
Готовий картопляно-сирний гратен вийняти з духовки і відразу ж їсти, так як він завжди подається гарячим.