Картопляно-сирний гратен

Картопляно-сирний гратен – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Вишукане блюдо французької кухні – картоплю, запечену в молоці і сирі з хрусткою сирною скоринкою.

Інгредієнти

картопля – 1,2 кг
часник – 4 зубки
молоко – пів літра
плавлений вершковий сир – 400 г

Як приготувати Картопляно-сирний гратен

Ніжний гратен з тоненьких скибочок картоплі, молока і плавленого вершкового сиру – це дуже смачне блюдо, яке просто і швидко готується, а також не вимагає маси продуктів.

Покроковий рецепт

Для картопляно-сирного гратена знадобиться глибока прямокутна форма для запікання і фольга. Отже, форму рясно намазати шматочком вершкового масла. Фольгу приміряти на форму, відрізати і теж рясно змастити маслом.
Духовку включити і розігріти до 170°.

1,3 кг картоплі середньої нарізати тоненькими кружечками товщиною 2-3 мм.
4 зубки часнику пропустити через часникодавку.
Півлітра молока просто підігріти.
У тепле молоко ложкою ввести 400 г плавленого вершкового сиру. Сирно-молочну суміш поперчити, заправити часником і гарненько перемішати.

На дно форми викласти внахлест шар картоплі, присолити її і полити сирно-молочною сумішшю. Цю процедуру повторювати, поки не закінчиться весь картоплю.

Сформований гратен залити залишками сирно-молочної суміші, затягнути фольгою, помістити на центр листа, відправити в духовку і запікати півгодини.

Тим часом шматочок вершкового масла вийняти з холодильника, щоб він трохи підтанув, і нарізати тонкими пластинками.

Через півгодини з готового гратена зняти фольгу. Сам гратен накрити пластинками масла, знову відправити в духовку і запікати ще чверть години. За цей час він і допечется, і покриється рум’яною скоринкою.

Готовий картопляно-сирний гратен вийняти з духовки і відразу ж їсти, так як він завжди подається гарячим.