Навіть якщо ви не любите цибулю, спробуйте приготувати цей суп. У ньому, звичний овоч відкривається абсолютно по-новому. Скуштувавши цей суп один раз, ви однозначно збережіть спогади про нього.
Інгредієнти
Бульйон курячий – 1 літр або яловичий | |
Цибуля біла ріпчаста – 1 кг | |
Масло вершкове – 60 грам | |
Сир твердий – 100 грам | |
Білий хліб – 2-4 скибочки | |
Сіль, чебрець, часник – за смаком |
Французький цибульний суп – це справжнє кулінарне диво. З простих продуктів: цибулі, олії та міцного бульйону, шляхом нехитрих маніпуляцій народжується ситне, незвичайне блюдо із солодкувато-карамельним смаком.
Покроковий рецепт
Для початку нам знадобляться цибулю, вершкове масло і наваристий бульйон. В даному випадку курячий. Якщо будете готувати бульйон спеціально для цього супу, то правильніше використовувати яловичий. Ні в якому разі не можна використовувати бульйонні кубики, вже краще обмежтеся овочевим відваром або просто окропом.
Лук очищаємо і нарізаємо на четвертинки. Четвертинки нарізаємо на тонкі смуги. Коли будемо нарізати останні пару цибулин, ставимо сковороду на повільний вогонь.
Розтоплюємо масло на сковороді. Масло має розтанути, але не почати горіти.
На розтоплене масло викладаємо цибулю. Беріть максимально велику сковороду, оскільки багато цибулі. Накриваємо цибулю кришкою і тушкуємо на повільному вогні 40-45 хвилин. Періодично помішуємо. Нам потрібно добитися, щоб рідина максимально випарувалася, а цибулю зменшився в об’ємі. У деяких рецептах до цибулі додають дрібно товчений часник і трохи чебрецю. Це за бажанням, але і без додаткових спецій суп виходить смачним.
Коли рідина практично випарується, знімаємо кришку і обсмажуємо цибулю ще 5 хвилин. На цьому етапі цибуля почне набувати світло-коричневий колір, такий як у карамельки.
Вливаємо в цибуля 250 мл бульйону і выпариваем рідина, трохи збільшивши вогонь. На цей раз нам знадобиться до 15 хвилин.
Знову заливаємо цибулю бульйоном і даємо потушиться 5-7 хвилин. Цибулю, разом з рідиною, розкладаємо в горщики або вогнетривкі тарілки.
Заливаємо цибулю залишилися теплим бульйоном, додаємо дрібку солі в кожен горщик і відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів.
В цей час готуємо грінки. 2-4 скибочки білого хліба обсмажуємо на сухій сковороді. Кількість хліба і його розмір залежать від розміру тари, в яку ви склали цибулю. Готові грінки повинні поміщатися в горщики.
Сир натираємо на крупній тертці і візуально ділимо його на 4 частини.
Дістаємо горщики з духовки, в кожен викладаємо частину сиру, зверху гренку і знову сир. Відправляємо в духовку на 3-5 хвилин, щоб сир розплавився.
Подають такий суп безпосередньо в горщиках. Цибуля в процесі тривалої термічної обробки, набуває солодкуватий смак і красивий коричневий колір.