Я пропоную рецепт приготування моркви, яку можна сервірувати як закуску, і застосовувати в приготуванні страв.
Інгредієнти
морква – 2 кг | |
вода фільтрована – 1,5 літра | |
сіль харчова – 4 ст. ложки | |
цукор – 4 ст. ложки | |
оцет 9 % – 100 мл | |
кріп – кілька гілочок | |
часник – 2 зубчики | |
перець горошком – кілька | |
розмарину – щіпка | |
розмарину – за смаком | |
гірчиця (насіння) – за смаком | |
перець чилі – за бажанням |
Саморобні консерви мають більш натуральні інгредієнти, без консервантів, дуже корисні для здоров’я. Вони можуть зберігатися більше ніж рік в темному, прохолодному місці. Для цього можна використовувати скляні банки, металеві кришки з гумовою прокладкою або герметичні пластмасові.
Що б приготувати, вам знадобляться п’ять банок по сімсот або десять по триста сімдесят грамів. Краще взяти дві-три банки побільше на особливі випадки та інше розмістити у більш дрібну тару, все залежить від апетиту їдців.
Купіть кілограма два-три моркви, кріп, часник, перець горошок, розмарин, лавровий лист. Для пікантності смаку придбайте ще насіння гірчиці.
Не залежно від того, скільки очищеної моркви у вас вийшло, використовуйте такі пропорції для маринаду: приблизно на півтора літра води необхідно 100 мл 9% оцту, а так само в рівних частинах солі і цукру, 4 столові ложки.
Покроковий рецепт
1. Очистіть моркву і залийте її водою, що б не потемніла.
2. Добре помийте банки і кришки, після чого використовуйте свій спосіб прогріву, прожарте всю тару в духовці хвилин двадцять (сто десять градусів) або стерилизуете над парою, головне позбутися від бактерій.
3. Поріжте моркву у формі олівця, колечок, як вам більше подобається, а можна і різноманітною формою, тільки не змішуйте форми в одній мисці, розкладіть в різні. Якщо ж у вас дрібна морква Bаby, просто не ріжте її, а консервуйте цілком.
4. У воді розчиніть цукор, сіль і оцет.
5. У кожну банку на дно покладіть по три гілочки кропу, по два зубчики часнику, трошки кульок перцю, щіпку розмарину. Інші спеції розділіть на всі банки, враховуючи ємність. Любителям гостренького, можна додати червоний перець чилі.
6. Перекладіть в банки різану морква, залежно від форми, палички в більш високі, решту в меншу тару, утрамбуйте на скільки це можливо.
7. Залийте банки приготованою водою з сіллю і оцтом, щоб морква зникла повністю. Візьміть тонкий ніж або ложку/паличку і акуратно опустіть його (її) до самого дна, “пошебуршите”, щоб вийшов наявний в ємності повітря. Закрийте заповнені банки кришками.
8. У спеціальну тару (каструлю або таз) покладіть на дно м’яку тканину і залийте третину ємності водою і підігрійте на вогні. Потім встановіть банки (високі і низькі окремо) вони повинні повністю зануритися, до самого горлечка.
9. Як тільки вода закипить, залиште консерви стилізувати протягом години.
10. Потім вийміть банки, загорніть і поставте в сторону так, щоб не ворушити ними на добу. Ретельно укутайте, що охолоджувались поступово.
11. Приготовлена маринований морква чудово поєднується з м’ясними стравами і просто як самостійна закуска. Удачі всім.