Кутаби – коржі з прісного тіста з начинкою із зелені і домашнього сиру, обсмажені на сухій сковороді без додавання масла.
Інгредієнти
борошно – 300 г | |
вода – 300 мл | |
сіль – 1 ч. л. | |
мангольд – 200 г | |
кінза, петрушка, кріп – по 1 пучку | |
ріпчаста цибуля – 1 шт. | |
рослинна олія – 2 ст. л. | |
сир ропні – 300 г | |
масло вершкове – 100 г для змазування готових виробів | |
сіль – 0,5 ч. л. |
Кутаби – національне азербайджанське блюдо, адаптоване під власні смаки та уподобання. Зелень може використовуватися яка завгодно: від кропиви та інших городніх бур’янів до звичайних петрушки, кропу і листового салату.
Покроковий рецепт
Приготувати тісто заздалегідь (за 1-1,5 години до початку готування). Для цього у холодну воду додати сіль і борошно. Гарненько вимісити тісто на столі, присипаному борошном і потім поставити його в холодильник, загорнувши в харчову плівку на годину-півтора.
Для начинки зелень перебрати, вимити її і обсушити. Якщо немає спеціальної сушарки для салатів, можна скористатися паперовими рушниками. Із зелені в мене мангольд (листовий буряк), кінза, кріп, листовий селера.
Дрібно нарізати ріпчасту цибулю, обсмажити в рослинному маслі (я зробила це в мікрохвильовій печі, щоб потім в тій же посуді і робити начинку далі).
Нарізати підготовлену свіжу зелень і додати її в обсмажену цибулю. Перемішати і ні в якому разі не солити!
Натерти на крупній тертці будь ропні сир типу фети або бринзи.
Дістати тісто з холодильника і розділити його на маленькі шматочки, розкачати з них тонкі (3-4 мм) коржі з допомогою качалки.
На кожен коржик покласти невелику кількість тертого сиру, а зверху якомога більше нарізаної зелені і трохи солі. Якщо сир дуже солоний, то можна обійтися зовсім без солі).
Щільно защипнути краї коржиків, як у чебуреків.
Викласти кутаби на суху розігріту сковороду і обсмажити на середньому вогні з одного боку.
Перевернути кутаби на іншу сторону і, накривши сковороду кришкою, довести до готовності другу сторону.
Готові кутаби складати в глибоку посуд, щедро змащуючи вершковим маслом. Накрити кришкою, щоб готові коржі добре пропарились і стали м’якими. Подавати з салатом зі свіжих овочів або з солодким чаєм.