В осінньому гювече я використовую різні сезонні овочі. Вони запікаються з м’ясом у глиняному горщику.
Інгредієнти
свинина (лопатка) з кісткою – 1,2 кг | |
копчена грудка – 300 г | |
морква – 5-6 шт. | |
картопля – 700 г | |
цибуля ріпчаста – 4-5 головок | |
червоний перець – 2-3 шт. | |
баклажан – 1 шт. | |
качан цвітної капусти – 1 невеликий | |
кабачок – 2 шт. | |
помідор або половина банки консервованих томатів – 3-4 шт. | |
часник – 4 головки | |
сіль – 6 г | |
стебло селери – 1/2 стебеля | |
гіркий перець – 4-5 шт. за бажанням | |
петрушка – 1/2 пучка | |
чорний перець в зернах – за смаком | |
червоний перець – за смаком меленого | |
масло – 70 мл |
Готувати в глиняних горщиках дуже зручно. Можна приготувати на кілька днів і при необхідності просто розігрівати. В осінньому гювече я використовую різні сезонні овочі. Вони запікаються з м’ясом у глиняному горщику. Дуже смачно!
Покроковий рецепт
Беремо м’ясо, нарізаємо великими скибочками разом з кісткою і м’якоттю.
Обсмажити на половині олії м’ясо шматочки і кладемо на дно дека (або у великій керамічній гювеч).
На іншому маслі обсмажуємо нарізані кубиками моркву, цибулю, картоплю, солодкий перець, кабачки, а так само нарізані смужками, баклажани (які заздалегідь приготували, посолили і дали просочитися сіллю) і цвітну капусту, нарізану на дрібні шматочки. Наприкінці тушкування овочів додаємо зелений горошок, бамію, зелену квасолю і помідори. Приправляємо сіллю.
Якщо бамія, томати, зелений горошок консервовані, то їх гасити не треба.
Залити погашених овочевий суміш м’ясо. Додаємо дрібно нарізану селеру, нарубану петрушку, чорний перець в зернах, видавлюємо часник і посипаємо гострим перцем чилі (за бажанням). Так само зверху укладаємо порізану на шматочки і обсмажену копчену грудка і додаємо трохи червоного перцю. Все ретельно перемішуємо і заливаємо гарячою водою або соком з консервованих овочів, так, щоб повністю покрити суміш.
Накрийте обрану посуд алюмінієвою фольгою або кришкою і випікаємо протягом 3 або 4 години на середньому вогні. В середині випікання кришку або фольгу знімаємо, щоб страва добре запеклось, і википіла вода.
Страву подаємо в гарячому вигляді.