Страви в горщиках здавна користуються популярністю на Русі.
Інгредієнти
Картопля – 3-4 шт. | |
Гриби печериці – 2-3 шт. | |
Цибуля ріпчаста – 1/2 головки | |
Приправа – 1/2 чайної ложки (для м’яса) | |
Сіль – за смаком | |
Мелений чорний перець – за смаком | |
Сметана – 3-4 столові ложки | |
Свинина – 150-180 г | |
Сир твердий – 2-3 столові ложки, тертий | |
Вода – за бажанням, можна замінити на бульйон |
У горщиках м’ясо, гриби і овочі просочуються соками один одного, в результаті чого поліпшуються смакові якості. Вітаміни у стравах, приготованих таким чином, зберігаються краще, тим самим підвищуючи поживну цінність продукту. Ось тому і зараз, як і багато років тому, господині із задоволенням готують печеня по домашньому в горщиках, а не на сковороді. В порційних горщиках дуже зручно готувати і красиво подати страву на стіл.
Рецепт печеня в горщиках представлений нижче. Готувати таке спекотне легко і просто. Нарізаєте необхідні продукти і складируете в горщик. Так як у мене свинина пісна, я в страву ще додаю, для більшого смаку і соковитості, сметану і тертий сир. Ну а далі все просто… ставте горщик в духовку, поставте будильник і забудьте про готування. Духовка сама сповістить вас про готовність страви. Кількість інгредієнтів розрахована на один горщик. Якщо ви готуєте спекотне горщиках з грибами і свининою на велику сім’ю, збільште кількість продуктів.
Покроковий рецепт
Свинину промити, видалити жили, якщо такі є, нарізати шматочками товщиною приблизно 1 см і довжиною 3-5 див Покласти м’ясо свинини на дно горщика.
Гриби промити (я використовувала печериці, ви можете взяти інші на свій смак), нарізати великими шматками, якщо маленькі гриби – навпіл. Викласти гриби 2-им шаром на м’ясо.
Ріпчасту цибулю почистити, дрібно нарізати, додати до грибів. Картоплю почистити, нарізати кубиками середнього розміру, покласти в горщик на цибулю. У кожен горщик покласти приблизно половину чайної ложки приправи до м’яса, посолити і поперечить за смаком.
Натерти сир твердого сорту на великій треку. Викласти жменю сиру поверх картоплі. Половину обсягу горщика заповнити сметаною, що залишилася половину – водою. Накрити кришкою і поставити в розігріту духовку. Запікати приблизно 40 хвилин при температурі 190 градусів за Цельсієм.
В готову страву додати зелені, за бажанням, для аромату можна видавити трохи часнику. Печеня зі свининою, картоплею і грибами готово! Подавати страву на стіл можна прямо в горщиках.
Приємного апетиту!