Суп харчо – гостре, насичене, густе, наваристое перше блюдо. Як правило, в ролі бульйону виступає яловичина або баранина. Традиційне грузинське блюдо прижилося і в нашій країні. Існують різні варіації рецептів.
Інгредієнти
Яловичий бульйон – 2 л | |
Рис – 3 ст. л. | |
Картопля – 5 шт. | |
Ріпчаста цибуля – 1 головка | |
Морква – 1шт. | |
Болгарський перець – 1 шт. | |
Часник (зубчик) – 2 шт. | |
Томатна паста – 1 куточок | |
Рослинна олія – 30 г для смаження овочів | |
Сіль – 50 г | |
Волоські горіхи – 3-4 шт. | |
Імбир – 2 г | |
Базилік – 3 г | |
Каррі – 3 г | |
Мелений чорний перець – 3 р | |
Зелень – за смаком |
Сьогодні ми приготуємо класичний суп, не вдаючись до інноваційних технологій і різних тропічним спеціям. Яловичина – для бульйону, часник – для гостроти, волоські горіхи – для пікантності. Ряд важливих складових, характерних для виконання супу харчо. Хочу поділитися мистецтвом приготування, а також навчити хазяєчок готувати, згідно з традиційним грузинським рецептом.
Покроковий рецепт
Розкладемо всі продукти на столі, помиємо і очистимо овочі. Поставимо варитися наш бульйон. Попередньо промиємо м’ясо. Для супу, якщо мова йде про яловичині, я беру антрекот. Ніжна, міжреберна частина – чудово підходить для бульйону, робить його в міру наваристим, має чудові смакові якості. Покладемо м’ясо в каструлю, закриємо кришкою і залишимо варитися на пару годин. Після закипання знімемо білкову піну. Дуже важливо не пропустити цей момент, що б бульйон був прозорим і красивим.
Картоплю очистимо. Промиємо. Наріжемо кубиками.
Цибуля нашинкуем і відставимо убік.
Моркву я буду нарізати кубиками, для ефектної подачі, а перець соломкою, потім також измельчу.
Промиваю зелень. Зелені повинно бути дуже багато. Завдяки зелені, в будинку пахне приголомшливий свіжий аромат.
Очистимо і горіхи подрібнити в кавомолці. Якщо немає чудо-техніки, можна протерти за допомогою чеснокодавкі. Рис ретельно промиємо, заллємо проточною водою для набухання. Всі складові готові, чекаємо поки не приготується наш бульйон.
З першим закипанням, я додаю в бульйон сіль, перець, трохи карі. Зменшую вогонь на мінімум. Додамо в каструлю рис і картоплю. Залишу варитися на 20 хвилин.
У невелику кількість добре розігрітого рослинного масла, додам цибулька. Прожарю на повільному вогні 10 хвилин. Саме час перейти до засмажки.
Кладемо моркву, перемішуємо, даємо нудитися ще хвилин 10.
В окремій сковороді доводжу до готовності болгарський перчик, перекладаю до загальної маси.
У готову суміш овочів додаю: базилік, імбир, каррі, волоські горіхи. Перемішую, даю дійти ще 5 хвилин.
Видавлюю куточок томатної пасти. Додаю ополоник бульйону, перемішую. В такому стані, залишаю тушкуватися на 10 хвилин.
В черговий раз розміщую готові овочі, видавлюю пару зубчиків свіжого часнику. Перемішую. Вимикаю плиту. Відставляю в бік. Харчо, я не уявляю без ароматного часникового запаху. Гостре часниковий присмак розбавлять пряні нотки пікантного імбиру.
Рис, картопля – готові. Саме час додати ароматну, золотисту зажарочку. За допомогою лопатки обережно додаємо в каструлю всі запашні інгредієнти, проварюємо на мінімальному вогні ще 10 хвилин.
Засипаємо підготовлену зелень, вимикаємо вогонь, закриваємо кришкою, залишаючи каструлю трохи прочиненими. Даємо супчику настоятися 5-10 хвилин і ласкаво просимо до столу. Готуйте смачно і з хорошим настроєм! Не забувайте включати фантазію, імпровізуйте, дайте волю креативу!