Інгредієнти
Для листкового рубленого тіста: – | |
Борошно – 200 г | |
Вершкове масло – 100 г (охолоджене!) | |
Сіль – щіпка | |
Вода – 4-5 столових ложок | |
Для начинки: – | |
Сливи – 15-20 шт. (свіжа або заморожена) | |
Крохмаль – 2 столові ложки (без гірки) | |
Цукор – 6 столових ложок (або за смаком) |
Пропоную вам відкритий пиріг зі сливою. Основа сливового пирога – листкове рубане тісто. Пропорції рубленого тіста 2:1 (холодне вершкове масло + просеянная борошно вищого сорту). Зв’язується рубане тісто 1 курячим яйцем або кількома ложками крижаної води (саме крижаний, щоб при замісі олія не тануло). Для поліпшення якості тесту додається дрібка солі. Секрет приготування рубленого тесту в тому, що його необхідно дуже швидко місити, в іншому випадку вершкове масло тане від тепла рук і випічка може вийти твердою. Рецепт сливового пирога наведено нижче. Інгредієнти розраховані для квадратної форми 20-22 см або круглої, діаметром 24-26 див.
Покроковий рецепт
Приготувати листкове рубане тісто.
100 г холодного вершкового масла нарізати на великі шматки (в принципі, вершкове масло можна замінити на звичайний маргарин або маргарин для випічки).
Просіяти 200 г борошна вищого сорту.
Борошно порубати з маслом спеціальної рубкою для тіста або ножами (якщо рубайте ножами — зручніше робити це на плоскій поверхні, столі або дошці, якщо рубкою для тіста — зручніше широкої чаші). Рубати все до крошкообразного стану.
Крихту зібрати гіркою, зробити глибоку лунку. Додати спочатку 4 столові ложки крижаної води і дрібку солі.
Замісити тісто руками. Якщо тісто дуже сухе, можна додати ще 1-2 столові ложки крижаної води. Нагадую, що тісто не повинно бути еластичним і однорідним. Таким воно стане в процесі розкочування і укладання тіста у форму. Якщо ви будете намагатися зробити тісто однорідним, то воно у вас не буде листковим і вийти жорстким після випічки.
Отже… викласти тісто в змащену маслом форму, сформувати бортики (якщо форма силіконова, не обов’язково її змащувати вершковим маслом). Наколоти листкове рубане тісто виделкою і прибрати в холодильник на 30 хвилин (мінімум), можна прибрати в морозильну камеру на менший час.
Сливи помити, видалити кісточки. Кожну сливу порізати на 4-6 частин залежно від розміру сливи).
Дістати охолоджене рубане тісто присипати зверху крохмалем (по всій поверхні). Викласти красиво нарізані раніше сливи. Зверху присипати цукром (якщо зливу кисла, кладіть більше цукру, так як після випічки зливу ще більше кислить).
Випікайте пиріг зі сливами в розігрітій до 180 градусів духовці близько 25-40 хвилин. Сливовий пиріг готовий. Перед подачею дайте трохи пирога зі сливами охолонути. Приємного апетиту!