Домашній півень, запечений з яблучним соусом – це ошатна птах з хрусткою скоринкою і м’якою м’ясом.
Покроковий рецепт
Тушку домашнього півня (зразковим вагою 2,5 кг) помити під проточною водою, гарненько просушити або промакнуть паперовими рушниками.
У чашці змішати 50 г солі, пів чайної ложки запашного перцю і столову ложку чорного перцю. Туди ж додати часник за смаком, пропущений через часникодавку.
Півня рясно натерти часниково-перцевої сумішшю і всередині, і зовні. Помістити в миску або на деко, маринувати 8-10 годин. Це можна робити прямо в духовці.
Після закінчення цього часу в 2/3 склянки яблучного соку влити ложку оливкової олії і 3 ложки соєвого соусу. Все це перемішати до однорідності і настояти кілька хвилин.
Зайвий жовтий жирок з боків курячого черева рекомендується акуратно зрізати і вкласти всередину тушки до ребер. Курячі ніжки просто зв’язати, а крила обмотати фольгою.
Півня викласти на деко і рясно змастити яблучної сумішшю. Його шию заправити всередину тушки.
Обмазаного півня помістити в духовку, запікати 1 годину при 180° і ще приблизно 3 години при 110°. Зазначимо, що час запікання на пряму залежить від жорсткості тушки, її розміру та віку. Тому якщо півень молодий і не дуже жорсткий, то час запікання можна значно скоротити.
Під час запікання тушку півня потрібно змащувати яблучним соусом через кожні півгодини. Адже саме соус додасть курячої шкірці красивий колір і відмінний хрускіт.