Простий манник, або Швидка смакота з «нічого»

Не прибудованого склянки кефіру цілком для випічки смачного лепешняку до чаю.

Інгредієнти

Яйця курячі – 2
Борошно – склянка
Манна крупа – склянка
Кефір – склянка
Цукор – склянка
Родзинки – столова ложка
Сода – 1,2 чайної ложки
Оцет 6% – 1,2 їдальні ложки

Як приготувати Простий манник, або Швидка смакота з «нічого»

Рецепт настільки простий, що з приготуванням десерту впорається навіть малолітній початківець кулінар, вже вміє поводитися з духовкою і знає, як готувати форму для запікання пирогів.

Бувалим господиням рекомендації по готуванні лепешняку теж припадуть до смаку. По-перше: з ним несподіваний прихід гостей не призведе до «ганьби вашої сивої голови» навіть у разі, коли холодильник майже порожній. По-друге: дбайливі домовласниці стежать за тим, щоб навіть невеликі порції якісних продуктів були використані на благо сім’ї.

Покроковий рецепт

Спочатку готуємо базу з пари яєць, півсклянки цукру і такої ж кількості манної крупи.

Сипучі продукти переміщаємо в тарілку, ретельно перемішуємо їх, після додаємо яйця. Щоб уникнути можливого казусу, яйця краще спочатку розбивати по одному і в окрему ємність, а тільки потім виливати в миску . Якщо одне з них виявиться з підозрілим запахом або незрозумілою консистенції, то інші продукти не постраждають.

Підготувавши солодку базу з яйцями, залишаємо настоюватися хвилин на 20-30. Якщо цього не зробити, в готовому пирозі будуть відчуватися крупинки манки, які будуть похрустывать на зубах.

Поки крупа просочується сумішшю цукру з яйцями, відміряємо по склянці борошна і кислого рідкого компонента. Це може бути не тільки кефір. Ряжанка, сироватка, йогурт або закваска – все підійде. Жменька родзинок теж буде до речі. Перед додаванням ягід в тісто, їх потрібно обполоснути, на 5-10 хвилин залити окропом, потім відокремити від води і підсушити на серветці. Родзинки можна замінити сушеною вишнею або іншими сухофруктами (обробляти перед додаванням в тісто по тому ж алгоритму, що і для висушеного винограду).

Дивіться також:  Сирна запіканка з манкою

В солодку яєчну базу всипати борошно і перемішати все ложкою, домагаючись рівномірності і відсутність грудок. Якщо порушити черговість і першим додати кислий компонент, то доведеться довго вимішувати масу, домагаючись її однорідності. Звичайно, це не проблема, якщо під рукою є міксер.

Вливши кефір (або є), додають трохи більше ½ ч. л. соди загашенной оцтом. Передостанній штрих в приготуванні тіста: введення родзинок. Можна додати ванілі або інших ароматичних приправ (за смаком). Останні дії: включення духовки, обмазка форми маслом і посипання її дна і боків невеликою кількістю сухої манної крупи, відмінно заміняє панірувальні сухарі. У готового лепешняку золотава скоринка і щільна текстура. Його можна їсти як самостійний десерт або зробити з нього коржі під будь-солодкий крем.