Інгредієнти
Дріжджі – 1,5 чайної ложки (сухі) | |
Борошно – 480 г (вищого сорту, просеянная) | |
Вершкове масло – 2 столові ложки | |
Сіль – 1,5 чайної ложки | |
Молоко – 325 мл | |
Цукор – 1,6 чайної ложки |
Відомо, що хліб, спечений вдома, набагато смачніше, ніж куплений в магазині. Здавалося б, на хлібозаводах використовується вивірена роками технологія, працюють висококласні фахівці, а хліб, приготовлений домашніми господарками, все одно користується великим успіхом, ніж магазинний. Напевно, секрет цього в тому, що вдома ми використовуємо інгредієнт, якого часто не вистачає в будь промислової продукції, інгредієнт, який ніде не купиш і не придбаєш за гроші. Це гарний настрій господині, її турбота про своїх близьких, яка передається домашній випічці через тепло рук. Як відомо, добро передається по колу. Вклавши в випічку хліба свою любов до близьких, ми отримаємо взамін їх вдячність і відповідну турботу. Отже, ось вже викладаю рецепт домашнього хліба в духовці. Хлібець, спечений у моєму варіанті виходить ароматний і довго залишається м’яким. Пропоную вам свій рецепт хліба в домашніх умовах.
Покроковий рецепт
Рецепт випічки домашнього хліба. У глибокій мисці розведемо дріжджі з теплим молоком, заважаємо ложкою до повного розчинення. Я використовую сухі швидкорозчинні дріжджі. Додамо 1,5 чайної ложки цукру (він потрібен нам для бродіння дріжджів), трохи солі, перемішати. Тепер додамо просіяне частинами муку і замісимо дріжджове тісто для хліба. Дріжджове тісто потрібно довго вимішувати, щоб воно стало еластичним і збагатилося киснем. В кінці замісу додамо 2 столові ложки розтопленого вершкового масла (можна замість вершкового масла покласти маргарин або спред). Ще раз вымесим тісто, щоб масло повністю з’єдналося з тестом (масло додасть еластичність тесту, і воно не буде прилипати до рук). Якщо тісто не відлипає від рук, необхідно додати ще трохи борошна.
Підготуємо форму для хліба. Змастимо її зсередини рослинним маслом і обсыпем дно і боки форми борошном.
Потім викладемо тісто і залишимо на деякий час для дозрівання (при цьому тісто краще накрити бавовняним рушником, щоб воно не заветрелось).
Тісто буде готове для випічки, коли займе весь об’єм форми. Тобто, воно має збільшитися приблизно в 2-3 рази. Поставте форму з тістом в тепле місце, так як в теплі тісто підійде швидше ніж у холодному приміщенні. У прохолоді цей процес може зайняти 3 – 3,5 години.
Дозріле, вже пишне тісто ставимо в розігріту духовку і випікаємо до готовності хвилин 35 – 40. Даємо хлібу охолонути, після чого виймаємо з форми і можемо вживати.
Нарізати теплий домашній хліб на шматочки. Подавати до столу. Приємного апетиту!