Рецепт призначається всім любителям рибних страв. До речі, він зовсім не складний, тому його реалізацію освоїть навіть дебютирующая на кухні господиня. Наше кулінарне пропозиція – це смажений карась на сковороді. Здавалося б, що може бути простіше, ніж просто посмажити рибку? Але наш рецепт ми вирішили трохи урізноманітнити і спочатку замаринувати рибку в майонезі.
Інгредієнти
Карась – 2 штуки (по 250-300 гр) | |
Сіль – за смаком | |
Суміш перців – 3 щіпки | |
Майонез – 2 столові ложки | |
Масло рослинне – 50 мл | |
Борошно – 3 столові ложки |
Для пропонованого рецепта використовується карась. Ми впевнені, що придбати його можна без проблем в будь-якому продуктовому магазині, що реалізує рибну продукцію. Ще краще, якщо хтось із ваших родичів або знайомих захоплюється рибальством. Карась мешкає у багатьох водоймах, його легко зловити навіть непрофесійним рибалкам. Карась невибагливий в очищенні, його легко готувати, він виходить смачним і апетитним. Рекомендуємо вам очистити свіжого карася, а потім зайнятися його спекотної на сковороді. Подробиці приготування смаженого карася описані нижче.
Покроковий рецепт
Отже, беремо карася (розмір не має значення). У нашому рецепті рибка приблизно по 250-300 грам. Очищаємо рибку від луски. У кожної господині свої секрети очищення риби від луски. Можна просто використовувати ножик, а хтось віддає перевагу чистити рибку спеціальними пристосуваннями. Після того, як ви видалите з карася луску, випатрайте її, розрізавши рибку по черевцю. Видалити потрібно і плавники. Якщо ви для рибного рецепта використовуєте не великі особини, то голову можна не відрізати (у нашому рецепті як раз такий випадок, голову у карася ми залишили).
Коли карась буде підготовлений, можна рухатися далі. Тепер потрібно присмачити рибку спеціями. Звичайно ж, використовуємо в першу чергу сіль. Додатково ми ще взяли суміш мелених перців, щоб рибка на виході вийшла ароматною, з більш привабливим смаком. Натираємо спеціями риб’ячу тушку з кожної сторони. Не забуваємо і про внутрішню частину карася.
Для наступної кулінарної процедури потрібно майонез. Можна взяти будь майонез (жирність особливої ролі не грає). Обмазуємо карася майонезом. Даємо трохи рибці замаринувати в майонезі і спеціях. Досить 10-15 хвилин.
Поки карась маринується в майонезі, готуємо посуд для смаження – сковороду. Беремо відповідну сковороду, ставимо її на плиту. Краще, якщо сковорода буде з кришкою, оскільки під час смаження риби олія може розприскуватися навколо.
В підходящу сковороду вливаємо потрібну кількість рослинного масла. На малому вогні підігріваємо його. Карась вже готовий до смаження, але перш, ніж викласти його в гаряче масло, обваляем рибку в невеликій кількості борошна (використовується звичайна – пшенична). Борошно пересипаємо в тарілку, потім перекладаємо в неї замаринованого в майонезі карася. Обвалюємо рибку з двох сторін.
Рибка повністю підготовлена до смаження, перекладаємо її на сковороду для смаження. Вогонь можна трохи додати. Смажимо карася в майонезі з двох сторін до повної готовності з двох сторін. Рибка повинна покритися приємною скоринкою з золотистим відтінком.
Наш карась готовий! Подаємо його до столу як самостійне блюдо. Можна викласти смаженого карася на свіже листя салату, тоді рибне блюдо придбає більш привабливий вигляд. В такому вигляді його можна подати і на святковий стіл, доповнивши ще свіжими овочами (помідорами, огірками).
Також смажену рибу в майонезі можна «супроводити» гарніром. Смажений карась відмінно поєднується, наприклад, з картопляним пюре. Приємного вам апетиту!