Морква, буряк і картопля варимо до готовності в підсоленій воді. Овочі охолодити, а потім чистимо.
Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо підлозі кільцями. Кип’ятимо воду, заливаємо нарізану цибулю окропом. Як тільки маринад трохи охолов, додаємо оцет і цукор. Ретельно перемішуємо. Залишаємо цибулю маринуватися.
З філе оселедця зливаємо масло, залишаючи трохи для заправки. Філе залишаємо шматочками. Маринований лук промиваємо у воді, підсушуємо.
Овочі натираємо на крупній тертці. Солимо і перчимо за смаком.
У круглу форму викладаємо салат шарами. Кожен шар промазуємо майонезом, додаємо трохи олії з-під оселедця:
1 – й шар : картопля.
2 – й шар : цибуля
3 – й шар : філе оселедця
4 – й шар : морква
5 – й шар : буряк
Акуратно знімаємо форму з салату. Ставимо в холодильник на 10 хвилин. Подаємо на стіл, прикрасивши тертим сиром і яйцем.