Назва вінегрет від французького слова “vinaigre” означає оцет.
Інгредієнти
Буряк – 200 г | |
Морква – 150 г | |
Картопля – 200 г | |
Капуста білокачанна – 100 г (квашена) | |
Солоний огірок – 100 г | |
Ріпчаста цибуля – 1 головка (краще салатний) | |
Сіль – за смаком | |
Рослинна олія – 2 столові ложки |
Назва вінегрет від французького слова “vinaigre” означає оцет. Історія стверджує, що назва салату Вінегрет «накликав» французький кухар Антуан Карем. У часи царювання Олександра I він працював в палацової кухні і побачив, що невідомий йому салат поливають чимось, схожим на оцет. Тоді він запитав у готував кухаря: «vinaigre?» Саме з тих пір салат з варених овочів з солоними огірками і стали називати вінегрет. Звичайно з часів царювання пройшло багато часу, і салат багато разів видозмінювався.
Варіантів вінегрету безліч. Хтось в цей салат додає зелений горошок, хтось відварну червону/білу квасолю, хтось обсмажує цибулю на олії. Частенько у вінегрет додають смажене або варене м’ясо, рибу, оселедець. У ХІХ столітті такий салат вважався дорогим ресторанним стравою. Загалом, в цьому рецепті є де розгулятися фантазії. В даний час рецепт приготування російського вінегрету спростили і здешевили.
Про приготуванні…
Я зазвичай всі інгредієнти нарізаю, але салат олією заправляю не відразу. Так він довше зберігається. Якщо нарізати овочі окремо, розкласти їх у контейнери, термін зберігання можна збільшити. Безпосередньо перед вживанням салат перемішати і заправити рослинним маслом. Якщо ви хочете отримати різнокольоровий вінегрет, змішайте з рослинним маслом спочатку нарізану кубиками буряк, потім підмішайте все інше. Овочі в червоний колір не забарвляться. Хто любить салат з кислинкою, можна приготувати іншу заправку. Змішати тривідсотковий оцет, рослинне масло, сіль і чорний мелений перець. Цією заправкою полити салат. Виходить теж дуже смачно. Кількість інгредієнтів розрахована на 6-8 порцій.
На 100 г продукту припадати приблизно 120 ккал.
Покроковий рецепт
Варені овочі почистити, нарізати невеликими кубиками.
Ріпчасту цибулю почистити, дрібно порізати. Солоні або мариновані огірки нарізати кубиками (розмір кубиків огірків приблизно як порізані раніше овочі).
У великій чаші змішати порізану буряк, морква, картопля, солоні огірки, ріпчаста цибулю, квашену капусту. Перед тим як закинути капусту в загальну чашу, я трохи її подрібнила. (Якщо капуста дуже солона, можна заздалегідь вимочити її у воді).
Салат посолити за смаком. Заправити 2 столовими ложками рослинного масла. Перед подачею прикрасити порізаною зеленою цибулькою. Приємного апетиту!