Стигла слива миється, очищається від кісточок. Обов’язково зважується, щоб не помилитися з кількістю цукру. Поміщається в алюмінієвий таз.
Поверх сливи насипається половина від усієї кількості цукрового піску. Таз акуратно струшується, щоб кожна ягідка була покрита цукром.
Залишається на 4 години, щоб утворився сливовий фруктовий сироп.
Коли ягоди будуть плавати в солодкому сиропі, таз ставлять на вогонь, маса доводиться до кипіння, додається цукор, що залишився і какао.
Варення вариться 1 годину, періодично помішується, щоб не підгоряло.
За хвилину до вимкнення вогню в варення насипається ванільний цукор, добре розмішати.
Розливається в сухі стерильні банки, які обов’язково закочуються залізною кришкою.
Варення зберігається при кімнатній температурі.