Сірий горох з шпеком (гарнір)

Сірий горох з шпеком (гарнір) – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Насамперед, сірий горох потрібно промити і замочити в чистій холодній воді мінімум на 2 години, а в ідеалі – годин на 10, щоб він добре розбухнув і став м’якшим. Води потрібно наливати за обсягом раз в 7-8 більше обсягу самого гороху.

Набряклий, разгладившийся і потемнілий горох ставимо на вогонь в тій же воді, в якій він у нас стояв весь цей час. Сіль у воду поки додавати не можна! Доводимо до кипіння і варимо під кришкою на повільному вогні 45-50 хвилин. Тільки по закінченні цього часу додаємо у воду чайну ложку солі і варимо ще 10-15 хвилин.

Поки горох вариться, займемося іншими продуктами. Ріжемо невеликими кубиками (4-5 міліметрів) свинячу грудинку.

Нарізаємо цибулину приблизно такими ж кубиками.

Грудинку викладаємо на суху гарячу сковороду і обсмажуємо до того моменту, коли з сала вже став рясно вытапливаться жир, але він ще не перетворився в сухі шкварки.

Цибулю обсмажуємо окремо на рослинному маслі до м’якості і прозорості. У процесі смаження потрібно додати пару щіпок солі.

Готову грудинку і цибулю змішуємо в одній ємності.

Зливаємо воду, розкладаємо горох по тарілках, зверху на нього викладаємо шпек, рясно поливаємо витопленим жиром і кличемо сім’ю на обід. До речі, у Латвії до сірого гороху прийнято подавати склянку кефіру. Приємного апетиту – labu ēstgribu!