Сірий горох з шпеком (гарнір)

Сірий горох з шпеком (гарнір) – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Хочу вас познайомити з блюдом, яке ви не знайдете ні в одній іншій кухні світу, крім латиської. Справа в тому, що вихідний продукт для його приготування – власне сірий горох (лат. pelēkie zirņi) – можна зустріти в продажу тільки в Латвії. Кажуть, що хтось колись нібито бачив його в литовському магазині, але це, звичайно ж, байки. Або його туди завезли помилково.

Незважаючи на те, що продукти, необхідні для цієї страви дуже прості, їх зовсім небагато і знайдуться вони в будь-якому латвійському магазині, сірий горох з шпеком у латишів вважається святковим блюдом, адже в старовину латиші були бідними, і м’ясо у них на столах з’являвся вкрай рідко, тільки по великих святах.

Зазвичай для цієї страви беруть сушений сірий горох. У магазинах він продається в пачках по 0,5 – 1 кг, а на ринку можна знайти і на вагу. Є у продажу і приготований сірий горох – варений або консервований, але я в цьому рецепті покажу приготування страви з сушеного гороху. Я взяв великий горох, але якщо ви будете готувати дрібний, час приготування потрібно буде зменшити приблизно на чверть.

Я зазвичай використовую при приготуванні свинячу грудинку холодного копчення, таку, щоб в ній було приблизно однаково сала і м’яса. Смачно виходить і з пирожкового шпека, який також є в магазинах. Можна вибрати будь-який інший жирний м’ясний продукт, навіть звичайне свиняче сало. Російськомовні мешканці Латвії його зазвичай називають на німецький манер – шпек, а не шпик, як звикли жителі Росії. З німецької мови, напевно, прийшов і латиське назва цього продукту – speķis.

Покроковий рецепт