Сьогодні мова піде про плові. Я готую його за досить-таки класичним рецептом, так що ніякі особливо хитроаутентичные продукти не знадобляться.
Інгредієнти
м’ясо баранини – 1 кг або яловичини | |
рис – 1 кг | |
цибуля – 1 кг | |
морква – 1 кг | |
баранячий жир або рослинна олія – 150 гр | |
шафран – 2 ст. ложки | |
барбарис – 2 ст. ложки | |
зіра – 2 ст. ложки | |
часник – 2 головки | |
цілі пекучі перці – 2 штю | |
сіль – за смаком |
Сьогодні мова піде про плові. Я готую його за досить-таки класичним рецептом, так що ніякі особливо хитроаутентичные продукти не знадобляться. Крім того, не будемо слідувати суворим канонам, якщо можливо щось замінити, то і замінимо. Отже, наточили ножики і поїхали!
В плові обов’язково повинні бути м’ясо, рис, цибуля та морква. У приблизно однакових пропорціях. На сім’ю ідеально по кілограму кожного. І, запам’ятайте, ніколи м’яса не повинно бути менше, ніж рису!
Покроковий рецепт
Ретельно промиємо довгозерний рис. Знайшли на базарі хороший середньоазіатський сорт — відмінно. Ні — ну що робити, купуйте в магазині, в принципі будь-довгозерний рис, якщо його добре промити, в кашу не перетвориться. Промили — залийте теплою водою і нехай поки стоїть.
Розігріваємо казан або товстостінну жаровню на плиті. Додаємо порізану баранячого курдючного жиру або рослинного рафінованого масла. Масла — від душі, не шкодуйте грам 150 або навіть 200, якщо м’ясо нежирне. Якщо кидали курдючний жир, то дожаривайте його до шкварок і акуратно витягуйте. Щоб позбутися специфічного присмаку, можна посмажити до почорніння неочищену цілу цибулину і потім її викинути. Тільки обережніше з розпеченим маслом. А ще можна хлюпнути пів-чайної ложки води і побоюватися гарячої пари.
Тепер закидаємо весь цибулю, недбало порізану кільцями. Не напружуємося в філігранної різанні, він все одно до кінця практично розчиниться. Обсмажуємо, помішуючи, до темно-золотистого кольору.
А м’ясо вже порізане? Звичайно, справжній плов повинен бути з бараниною, але нічого страшного не трапиться, якщо це буде хороша, з жирком, яловичина. Або навпаки, нежирна свинина. Так нехай і курка, порубана на шматочки. Кидайте і обсмажуйте разом з цибулею!
М’ясо обжарилось? Черга моркви, натертої на спеціальній тертці або просто порізаної довгими тонкими скибочками. Додаємо і обсмажуємо ще кілька хвилин. Ну от, головне ми вже зробили.
Зверніть увагу, за весь цей час я не додав ні солі, ні спецій. При бажанні можете зараз додати маленьку щіпку шафрану, барбарису, або зіри. А от мені подобається додавати спеції вже перед закладкою рису, справа смаку!
Ось тепер всю цю смакоту, яку, до речі, називають «казан», заливаємо гарячою водою, щоб закрила з верхом і, не накриваючи кришкою, на самий маленький вогонь. Вітається покласти зверху пару нечищенных головок часнику та пару цілих пекучих перців. Повторюся, цілих, тільки не порізаних! Щоб гіркота не пішла в плов.
Ставимо ще чайник, щоб була гаряча вода, і відпочиваємо хвилин 45.
Відпочили — продовжуємо, залишилося зовсім небагато.
Витягуємо перець і часник, вони підуть на закуску. Зірвак солимо, і обов’язково так, щоб було трохи пересолене. Додаємо спеції на свій смак — барбарису, шафрану, зіри. Не перестарайтеся! І, благаю, ніяких «приправи для плову» з підсилювачами смаку та покращувачами ще чого-небудь! Додаємо вогонь майже до максимуму.
Тепер акуратно зверху висипаємо рис, розрівнюємо його шумівкою і заливаємо окропом, щоб закрило на півтора сантиметра. Чекаємо, поки рис не стане «майже готовий», при необхідності додаємо окропу, але не перемішуємо. Рис «майже готовий», вода випарувалася? Посипаємо трошки зірою, накриваємо кришкою, так прокладеної рушником і залишаємо вже без вогню хвилин на 15.
До цього моменту сил терпіти вже не залишається… готовий плов відкриваємо, ніжно перемішуємо, аромат просто збиває з ніг!