Зазвичай в Англії на сніданок до звичної вівсянці подаються ще кілька обов’язкових компонентів.
Інгредієнти
Яйце – 1-2 шт. | |
Боби з томатний соус – 50 г | |
М’ясні ковбаски – 2 шт. | |
Бекон – 2-4 смужки | |
Коржі – 2-3 | |
Смажені грибочки – жменя | |
Запечений помідор – 1 шт. |
Традиційний сніданок англійця – вівсянка.
Нещодавно мої друзі повернулися з Англії. І вгадайте, який запитання після їх повернення їм ставили найчастіше? Не про відвідування королівського палацу або вежі Біг Бена. Найбільше людей цікавила вівсянка. А вірніше смак справжньої англійської вівсянки. Як не дивно, англійський сніданок, який ми спостерігали у вітчизняному кіно про Шерлока Холмса, абсолютно не схожий на традиційний сніданок англійця.
Виявляється, такий сніданок зовсім не дієтичний. Більш того, це, як правило, висококалорійна, ситна їжа з декількох складових.
Здавна для багатьох, така їжа ставала єдиною перед важкою роботою. Тому, навіть сьогодні, осиливши традиційний сніданок з вівсянкою, вам ще довго не захочеться знову потрапезувати. Любителям ситно поснідати знадобляться кращі домашні рецепти. Проте мої друзі розповідали мені про сніданок істинно англійською.
Покроковий рецепт
1) Яйце. Зазвичай смажене або яйце-пашот. У ресторанах частіше можна зустріти перший варіант. Однак у невеликих готелях північної Англії прийнято подавати яйце, зварене без скорлупок.
2) Боби – зазвичай білі з гострим томатним соусом. Цей компонент сніданку досить смачний і популярний у англійців.
3) М’ясні ковбаски, дуже тонкі, схожі на наші сосиски. Причому, за словами моїх приятелів до сніданку подаються різні їх види. Зазвичай це досить смачні ковбаски зі справжнього м’яса.
4) Неодмінний компонент сніданку — бекон. Обов’язково добре просмажений. Зазвичай до порції приносять 2-3 таких шматочка.
5) Hush brown — дуже смачні коржики з відвареної картоплі.
6) Смажені грибочки. Частіше печериці, приготовані ціленькими або розрізаними навпіл.
7) Обов’язково помідор. Правда, не свіжий, а запечений або злегка підсмажену.
Взагалі-то раніше ще подавали кров’яну ковбаску. Проте британські господині рідко готують це блюдо. У супермаркетах ж її просто не продають. Тому до англійського сніданку кров’янку подають вкрай рідко.
Осилити повний сніданок, витриманий в національних традиціях мої друзі не змогли жодного разу. Зазвичай для насичення вистачало половини порції. Проте саме таку величезну порцію прийняти подавати і у великих готелях, і маленьких пансіонатах.