Тісто універсальне, просте в приготуванні, швидке.
Інгредієнти
Яйце – 4 великих | |
Маргарин або масло – 200 гр | |
Свіжі дріжджі – 50-60 гр | |
Цукор – 2 ст л | |
Сіль – 1,5 ч. л. | |
Борошно – 3,5-4 склянки | |
Молоко – 0,5 літра |
Рецепт тіста – просто знахідка для тих, у кого немає часу чекати підйому тесту. Вона швидко підходить (менш, ніж за півгодини), не вимагає часу на расстойку. Пиріжки, біляші, піца з цього тіста виходять пишними, м’якими, довго не черствіють. За рахунок великої кількості містяться в ньому жирів тісто виходить ситним і здобним, свіжі дріжджі надають йому неповторний аромат свіжого хліба.
Свою назву тісто отримало з-за незвичайного способу, який використовується для його підйому. Тісто підходить в холодній воді.
Тісто підходить для випічки і для смаження. Можна готувати невеликі пиріжки, кулеб’яки, біляші, пиріжки, можна випікати закритий пиріг. Начинки варіюються – можна використовувати м’ясні начинки рибні, овочеві. Можна випікати і смажити пиріжки з повидлом. Тісто універсальне, просте в приготуванні, швидке.
Покроковий рецепт
Сирі дріжджі покласти в глибоку миску, засипати цукром, залишити на 5 хвилин для активації. Якщо заморожені дріжджі, їх потрібно дрібно поколоти ножем і засипати цукром.
Нагріти молоко до температури 40-45 градусів.
Вилити молоко до дріжджів. Перемішати, залишити на 5 хвилин для того, щоб дріжджі «ожили».
В іншій мисці збити яйця з сіллю.
Розм’якшити або розтопити маргарин, додати до яєць. Важливо! Маргарин не повинен бути дуже гарячим – яйця можуть згорнутися. Не має значення, м’який маргарин втручається або розтоплений, пиріжки вийдуть і в тому і в іншому випадку. Перемішати і вилити суміш до дріжджів. Перемішати. Якщо маргарин розтанув не до кінця, тепле молоко йому в цьому допоможе
Просіяти в тісто борошно. Борошно додавати поступово, кожен раз ложкою добре вимішуючи тісто.
Руками тісто місити, тільки ложкою.
Тісто вважається готовим, якщо воно вільно відстає від ложки і від стінки миски.
Два поліетиленових пакетика зсередини змастити рослинним маслом (налити в пакетик 0,5 ложки рослинного масла і розтерти в руках). Викласти тісто у пакетики. Тісто майже рідке, так і повинно бути. Пакетики зав’язати. Попередньо стравити з них зайве повітря. Якщо в області вузла залишилося тісто на стінках пакетика – нічого страшного. Тісто підніметься і щільно закупорить отвір.
Закидаємо пакети з тестом в таз або каструлю з холодною водою. Води повинно бути налито стільки, щоб пакетики вільно плавали. Залишаємо на 20 хвилин – півгодини.