По тоненьким ажурним млинців на молоці моя мама була майстриня. Спеціально вона мене не вчила майстерності приготування млинців на молоці, але рецепт прижився сам собою.
Інгредієнти
цукор – 2 ст. ложки | |
сіль – 1/2 ч. ложки | |
сода – 1/2 ч. ложки гашеного в оцті | |
ванілін – 1 пакет | |
масло – 1-2 столових ложки | |
молоко – 2,5 склянки (приблизно 500 мл) | |
яйце – 3 шт. | |
борошно – 280-300 г | |
масло вершкове для змащування млинців і сковороди – 4 ст. ложки |
Млинці я готую часто. По-перше, чоловік обожнює, а по-друге, для мене – це паличка-виручалочка. І ось чому.
Раніше я робила тісто і напекала відразу гору млинців. Якщо відразу не знецінювалися, просто розігрівала в мікрохвильовці.
Тепер же – роблю тісто, переливаю в ємність з щільною кришкою і зберігаю тісто в холодильнику. Воно може стояти кілька днів і, скажу по секрету, чим довше стоїть, тим смачніше стають млинці. Не нескінченно, звичайно, але 3-4 дні запросто.
За необхідності, дістаю банку з тестом з холодильника, ставлю сковороду на плиту і печу стільки млинців, скільки потрібно зараз.
Виручає, коли готувати не хочеться або часу немає, коли несподівано гості прийшли, коли до чаю чого-небудь хочеться… і взагалі, повторюся, млинці на молоці у нашому домі люблять усі, можна хоч кожен день піч.
До речі, для млинчиків спеціально купила окрему з невисокими бортиками сковороду з зеленим покриттям. Чомусь, мені здається, саме на зеленій сковорідці у мене почали виходити найсмачніші млинці:) Я пещу і плекаю і ні для яких інших цілей;) не використовую, тільки для випічки тоненьких млинців на молоці.
Покроковий рецепт
Отже, перейду безпосередньо до приготування тонких, ажурних млинчиків.
Ми любимо млинці дуже солодкі і з ваніліном. Іноді додаю в тісто цедру цитрусових або корицю, якщо планую блинчатый коровай з яблуками. Якщо припускаю робити фаршировані, то просто виключаю велику кількість цукру і ароматизатори.
Насипаю в чашку цукор, сіль, соду, ванілін
У блендер наливаю 2 склянки холодного молока і туди ж розбиваю 1 яйце.
Додаю олію 1-2 столових ложки. У мене масло авокадо.
Засинаю всю просіяну борошно, зверху інші сипучі продукти з чашки.
Включаю блендер з віночком буквально на 5-7 секунд….
..і вуаля!! Тісто для вкуснючих тонюсеньких і ажурненьких млинчиків готово!
Найголовніший мій секрет: тісто має постояти в холодильнику мінімум ніч. А краще довше.
Випікаємо млинці з обох – сторін на сковороді. Млинці з запалі з жару готові!
Це я вже на наступний ранок на сніданок напекла. Дуже смачненькі вийшли. Наиприятнейшего апетиту Вам і Вашим близьким!