Бастурма – делікатес, в’яленого м’яса в спеціях. Вважається, що це вірменська, грузинська, азербайджанська, турецьке блюдо. Як правило, його готують на свята, весілля, хрестини.
Інгредієнти
Вирізка свиняча – 1.5 кг. | |
Сіль – 1 стакан | |
Томатна паста “Чумак” – 200 гр. | |
Борошно – 2 ст. лож. | |
Спеції для бастурми – 3 ст. лож. | |
Чаман – 1 ст. л. з гіркою | |
Хмелі – сунелі – 0,5 склянки | |
Часник – 1 великий двір. головка |
Сьогодні ми приготуємо бастурму в домашніх умовах.
Для приготування бастурми нам знадобиться вирізка (яловича або свинна) на Ваш вибір. Готуватися бастурма буде 10 днів (приблизно), так як все залежить від ваги шматка м’яса. Ніж шматок (вага) більше, тим підсихати він буде довше.
Покроковий рецепт
Готуємо м’ясо. Зачищаємо від зайвого жиру. Якщо шматок не рівний, то обрізаємо зайве. М’ясо миємо, і висушуємо паперовою серветкою.
На дошці робимо подушку з солі, викладаємо на неї м’ясо і добре обкачуємо, солі повинно бути багато. У такому вигляді м’ясо кладемо в будь-яку ємність і залишаємо на добу.
Через добу м’ясо добре промиваємо від солі, витираємо паперовим рушником. З товстого краю м’яса відступаємо 5-7 див., робимо наскрізний отвір і протягуємо шпагат, за який потім будемо підвішувати шматок м’яса.
В томатну пасту кладемо часник видавити через чеснокодавку), борошно. Змішуємо всі спеції, і так само додаємо до пасти. Робимо однорідну масу і обмазуємо їй підготовлений шматок м’яса. На окремій дошці насипаємо шар хмелі – сунелі викладаємо на нього м’ясо, і щільно притискаючи, обкачуємо.
Підвішуємо. Через дві доби перевіряємо, щоб паста ущільнилася, але не пересохла. Якщо паста м’яка, залишаємо м’ясо ще на добу-двоє підсихати.
Рекомендую приготувати бастурму за моїм рецептом.
Впевнена, цей делікатес завжди буде на Вашому святковому столі!