Всі інгредієнти відварюють окремо, нарізаються і тільки потім в загальній каструлі заливаються основою, квасом або буряковим відваром.
Інгредієнти
буряк – 300 грам | |
картопля – 2 шт. | |
огірок свіжий – 2 шт. | |
яйця – 3 шт. | |
зелень – за смаком кріп, петрушка, цибуля зелена | |
лимонна кислота – за смаком приблизно 3 грами | |
сіль – за смаком | |
цукор – за смаком за бажанням | |
сметана – 100 грам |
Борщ часто плутають з борщем. Раз в назві присутнє буряк, то людина вибудовує асоціативний ряд, який закінчується борщем. Пам’ятаю свого часу у віці юної бунтарки сперечалася я з бабусею, що з буряком, це обов’язково борщ, а наявність капусти зовсім ні при чому. Бабуся ж, проживши півжиття на Україні (вже там розбираються в борщах), щоразу терпляче переконувала мене, що вся сіль в капусті. Минув час, я з цим питанням розібралася, тепер можу поділитися знаннями з іншими. Виходить так, борщ – це гарячий суп, хоч на м’ясному бульйоні, хоч пісний. Обов’язковими інгредієнтами є капуста, буряки, пасеровані овочі. Інші за смаком кухаря: квасоля, картопля, часник, Борщ – це холодний суп, або на квасі, або на буряковому відварі. Капусти в ньому ніколи не буває. Тільки буряк, свіжий огірок, зелень. Різні варіації з картоплею та морквою. Борщ хороший влітку. Про себе я його називаю «братом» окрошки. Готується він просто:
Покроковий рецепт
Буряк очищаємо, кладемо в каструлю і заливаємо водою. Якщо буряк дрібна, можна відварювати її цілком. Якщо велика, то краще розрізати на кілька частин. Ставимо на вогонь, варимо приблизно годину – півтора. Переконайтеся, що буряк стала м’якою.
Паралельно з буряком відварюємо картоплю в мундирі. Йому зазвичай вистачає 20 хв після закипання, раз і він готовий. Заливаємо холодною водою (не тільки щоб охолов, але і щоб краще очищався). Чистимо. Нарізаємо кубиками.
Також паралельно відварюємо яйця. Обов’язково моєму, кладемо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на повільний вогонь. Повільний, щоб не лопнули яйця. Після того, як вода закипить чекаємо 10 хвилин і вимикаємо. Остуджуємо так само за допомогою холодної води, акуратно зчищаємо шкаралупу. Нарізаємо кубиками. Можна не різати кубиками, а класти порційно в кожну тарілку по половинці яйця.
Огірок свіжий (можна при бажанні замінити на солоний) необхідно порізати кубиками. Молоді огірки ріжемо сміливо, а у дорослих і старих зрізаємо шкірку.
За 5 хвилин до вимикання буряків додаємо у відвар сіль, цукор і лимонну кислоту. Я зазвичай спершу виймаю буряк, а потім вже додаю спеції.
Буряк остуджуємо, на вибір: натираємо на крупній тертці, нарізаємо соломкою або ріжемо кубиками.
Зелень промиваємо і дрібно нарізаємо.
В одну велику каструлю складаємо все, що нарізали і натерли. Додаємо сметану, перемішуємо. Заливаємо буряковим відваром. Ще раз заважаємо. За бажанням при подачі і борщів зелених можна класти додатково порційно сметану, відварене м’ясо. Їсти свіжоприготованим. Смачного обіду!