Борщ – національна страва української кухні. Це перше блюдо, яке готується з м’яса і овочів. Обов’язковий інгредієнт – буряк.

Інгредієнти
| Яловичина (кістки) – 300 гр. | |
| Картопля – 2 шт. | |
| Буряк – 1 шт. | |
| Морква – 1 шт. | |
| Цибуля ріпчаста – 1 головка | |
| Часник – 1 зубчик | |
| Помідор – 1 шт. | |
| Томатна паста – 1-2 ч. л. | |
| Вода – 2,5 л. | |
| Сіль – 0,5 ст. л. | |
| Перець чорний молоти – за смаком | |
| Зелень – за смаком | |
| Приправи – за смаком | |
| Сметана для подачі | |
| Вершкове масло – 30 гр. |
Зазвичай борщ готують з додаванням свіжої або квашеної капусти. Овочі перед варінням в бульйоні слід підсмажити і протушкувати в сковороді з додаванням томатного соусу. Готового блюда потрібно обов’язково настоятися протягом декількох хвилин. Подавати страву краще з майонезом або сметаною.
Покроковий рецепт

Яловичі кістки залити водою і поставити на плиту. Посолити і варити годину-півтора, щоб м’ясо стало м’яким.

Під час варіння м’яса потрібно підготувати піджарку. В першу чергу необхідно почистити і промити всі овочі.


Цибулю порізати середніми кубиками і покласти в гаряче масло. Сковороду тримати на повільному вогні, щоб овочі не горіли, і часто помішувати піджарку.


Моркву порізати тонкими смужками і покласти в сковороду з цибулею.

Перемішати і тримати на плиті.

Буряк порізати крупною соломкою.

Жменя буряків покласти в киплячий бульйон.

Решту буряк опустити в сковороду і смажити разом з іншими овочами.

Часник дрібно порізати і додати в піджарку.


Помідор порізати часточками і відправити на сковороду. Туди ж покласти томатну пасту.

Додати трохи води і тушкувати 5 хвилин під кришкою.


Коли м’ясо буде готове, почистити картоплю, порізати його кубиками або брусочками і покласти в киплячий бульйон.

Як тільки картопля закипить, покласти підготовлену піджарку.


Поперчити, спробувати на смак і за необхідності додати сіль та інші спеції за бажанням. Варити до готовності картоплі (приблизно 5 хвилин).


Додати шматочок вершкового масла, закрити кришкою і дати настоятися.


Подавати борщ зі сметаною або майонезом. Приємного апетиту.
