Борщ – національна страва української кухні. Це перше блюдо, яке готується з м’яса і овочів. Обов’язковий інгредієнт – буряк.
Інгредієнти
Яловичина (кістки) – 300 гр. | |
Картопля – 2 шт. | |
Буряк – 1 шт. | |
Морква – 1 шт. | |
Цибуля ріпчаста – 1 головка | |
Часник – 1 зубчик | |
Помідор – 1 шт. | |
Томатна паста – 1-2 ч. л. | |
Вода – 2,5 л. | |
Сіль – 0,5 ст. л. | |
Перець чорний молоти – за смаком | |
Зелень – за смаком | |
Приправи – за смаком | |
Сметана для подачі | |
Вершкове масло – 30 гр. |
Зазвичай борщ готують з додаванням свіжої або квашеної капусти. Овочі перед варінням в бульйоні слід підсмажити і протушкувати в сковороді з додаванням томатного соусу. Готового блюда потрібно обов’язково настоятися протягом декількох хвилин. Подавати страву краще з майонезом або сметаною.
Покроковий рецепт
Яловичі кістки залити водою і поставити на плиту. Посолити і варити годину-півтора, щоб м’ясо стало м’яким.
Під час варіння м’яса потрібно підготувати піджарку. В першу чергу необхідно почистити і промити всі овочі.
Цибулю порізати середніми кубиками і покласти в гаряче масло. Сковороду тримати на повільному вогні, щоб овочі не горіли, і часто помішувати піджарку.
Моркву порізати тонкими смужками і покласти в сковороду з цибулею.
Перемішати і тримати на плиті.
Буряк порізати крупною соломкою.
Жменя буряків покласти в киплячий бульйон.
Решту буряк опустити в сковороду і смажити разом з іншими овочами.
Часник дрібно порізати і додати в піджарку.
Помідор порізати часточками і відправити на сковороду. Туди ж покласти томатну пасту.
Додати трохи води і тушкувати 5 хвилин під кришкою.
Коли м’ясо буде готове, почистити картоплю, порізати його кубиками або брусочками і покласти в киплячий бульйон.
Як тільки картопля закипить, покласти підготовлену піджарку.
Поперчити, спробувати на смак і за необхідності додати сіль та інші спеції за бажанням. Варити до готовності картоплі (приблизно 5 хвилин).
Додати шматочок вершкового масла, закрити кришкою і дати настоятися.
Подавати борщ зі сметаною або майонезом. Приємного апетиту.