Булочки «Жайворонки» на 22 березня

Булочки «Жайворонки» на 22 березня – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Приготувати дріжджове тісто безопарним способом.
Дріжджі розчинити в 50 мл теплого молока. Інше молоко вилити в каструлю. Туди ж закинути цукор, сіль, 1 яйце. Перемішати. Додати розчинилися дріжджі, перемішати.

Поступово додати просіяне борошно, перемішуючи. В кінці замісу додати розм’якшене вершкове масло або вершковий маргарин. Замішувати до такого стану, щоб тісто не прилипало до рук. Дати тісту відпочити і піднятися, поставивши в тепле місце на пару годин. Накрити тісто чистим рушником, щоб не утворилася скоринка.
З готового тіста зробити довгі смужки-джгутики товщиною 1,5-2 см, зав’язати вузликом.
Смужки-джгутики робити бажано рівної величини. (Нерівні за розмірами шматки тіста, як правило, викликають у подальшому неоднакове пропікання виробів: дрібні будуть перепекаться, а великі — недопекаться.)
Надати форму пташки. Верхній край смужки прищипнути, зробивши подобу дзьоба. Оченята зробити з двох родзинок. Другий край – надрізати ножем, зробивши хвостик. Приліпити крила.
Укладаємо пташок на металевий лист (краще використовувати папір для випічки! Навіть якщо деко старий – папір рятує) подалі один від одного. Даємо підійти в теплі. Щоб наші вироби під час вистоювання не обвітрювалися, покрити їх легкою серветкою або шматком марлі. Чим швидше расстаивается тісто, тим краще виходять випечені вироби. Сприятлива для вистоювання тіста температура — 30-35°С, тривалість вистоювання коливається від 20 до 60 хвилин. (При недостатній расстойке при випічці на виробах утворюються тріщини, а самі вироби виходять важкими, погано пропеченными. Зайва розстойка деформує вироби, так як з’являються великі пори.) Далі, пташок змастити білком.

Випікати булочки з дріжджового тіста в розігрітій до 190-200 градусів духовці близько 20 хвилин до готовності.
Ще раз змастити пташок сумішшю вже білка і жовтка. Поставити в духовку ще на 3-5 хвилин (до рум’яності).

Готовність булки можна дізнатися, постукавши пальцями за нижній корі. Якщо виходить чистий дзвінкий звук — значить, дріжджові булочки готові. Такі булочки пташки можна приготувати на Великдень, Масницю і не соромно спекти на дитяче свято! Приємного апетиту!