Фаршировані листя винограду (Далма)

Фаршировані листя винограду (Далма) – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Для приготування начинки, в мисці з’єднайте м’ясо, цибулю, рис, зелень, перець, сіль (якщо ви використовуєте консервовані солоні листя, зменшіть кількість солі). Ретельно перемішайте.

Якщо ви використовуєте свіжі виноградне листя: кількома партіями (близько 10 шт.), закиньте листя в каструлю з киплячою водою. Варіть близько 2-х хвилин. Листя пом’якшаться, і їх буде простіше згорнути і легше, швидше приготувати. Витягніть листя ложкою. Обріжте жорсткі стебла.
Якщо ви використовуєте консервований листя: промийте їх під струменем холодної води. Рвані або пошкоджені листя, не викидайте – використовуйте їх, щоб залатати дірки в інших листках.

Занадто великі листя розріжте навпіл. Якщо консервовані листя занадто товсті, бланшируйте їх в киплячій воді протягом хвилини, потім процідіть. Покладіть лист на долоню лівої руки блискучою стороною вниз. Викладіть на нього 1-2 чайні ложки м’ясної начинки. Щільно загорніть.

Викладіть фаршировані виноградні листи впритул один до одного швом вниз на антипригарну сковороду, зробивши кілька шарів. Якщо ви використовуєте свіжі виноградне листя, можна трохи посолити між кожним шаром.

Налийте в сковороду з листям воду і додайте масло. Закрийте кришкою і доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь і тушкуйте протягом 1 години 30 хвилин, або поки листя не стануть м’якими, а начинка – готовою. Подавати гарячими з часниково-йогуртовим соусом, полив їм зверху. Приємного апетиту!