Інгредієнти.
Приготувати рубане тісто (тільки замість яйця або крижаної води використовуємо сметану і холодне молоко). На плоскій поверхні порубати холодне вершкове масло з просіяним борошном і дрібкою солі (сіль зробить тісто більш еластичним).
Зібрати “крихітку” в гірку, зробити поглиблення у вигляді колодязя. Викласти в нього сметану.
Замісити швидко тісто . (Швидко, тому що від тепла рук масло тане. У слідстві чого, ви додасте борошна більше ніж треба і, відповідно, тісто при випічці вийде жорстким). Для замісу тіста в кулю додати трохи молока (може бути 1,2 або 3 столові ложки, дивіться за своїми відчуттями).
Рубане тісто на сметані повинне вийти еластичним і приємним на дотик, не прилипати до рук. Загорнути тісто у харчову плівку або поліетиленовий пакет і прибрати в холодильник на 30 хвилин або в морозильну камеру на 10 хвилин.
Виноград помити, очистити від гілочок. (Якщо ви не брали киш миш, виноград розріжте навпіл і видаліть кісточки).
Розкачати з тіста дуже-дуже велике коло. Посипати центр крохмалем (коли при випічці виноград дасть сік, крохмаль зробить свою справу). Викласти в центр виноград (якщо виноград не досить солодкий, можна посипати цукром).
Краями тіста накрити виноград, залишаючи серединку не закритою.
Відкриту серединку пирога накрити кружком з фольги (щоб при випічці виноград не горів). Випікати галету з виноградом в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин (плюс/мінус 5 хвилин). За 5 хвилин до закінчення випічки прибрати фольгу. Змастити зверху пиріг молоком (яєчком або навіть водою) для придбання рум’яної скоринки. Продовжити випікати ще 5 хвилин. Перед нарізкою дати пирогу відпочити 10 хвилин.
Приємного апетиту!