Чудово поєднується з хлібцями, грінками. Можна вживати як бутербродную пасту для сніданку і до перших страв на обід.
Насичує і задовольняє потребу в білку.
Інгредієнти
Нутове борошно – 1,5 – 2 стіл. ложки | |
сметана 20-25% – 1 стакан | |
лимон з цедрою – 2 чайні ложки (лимон морожений – треться легше, ніж свіжий) | |
приправа каррі – 2 щіпки | |
свіжозмелену чорний перець – 1 щіпка | |
сіль – за смаком | |
часник – 2 зубчики невеликих | |
насіння кунжуту – 3 – 4 столові ложки смажений | |
цукор – 1 щіпка для пікантності |
Нут – особливий вид гороху, поширений на території близького Сходу. Способів його приготування безліч. Серед них можна виділити блюдо, яке вийшло за межі цього регіону і здобуло визнання як в Європі, так і у нас, в Росії, особливо в середовищі вегетаріанців. Мова йде про пастоподібному страву під назвою хумус. Будучи цінним джерелом рослинного білка – нут, один з бобових продуктів, більш повно замінює білок тваринного. Він поживний, легкоусвояем, має приємний смак і аромат, що нагадує м’ясо.
Хумус готують як з цільних пророщених (потім зварених) бобів, так і з нутовой борошна. У першому випадку виходить дуже густа, насичена паста, трохи грубувата, але більш поживна. Переваги другого варіанта:
-економія часу (приготування займає всього 15-20 хвилин);
-ніжна структура вихідного продукту, схожа з кремом;
-не менш корисні властивості;
Основа пасти – горох нут/ або борошно з нього і насіння кунжуту. Інші компоненти варіативні і залежать від Ваших можливостей і уподобань. Деякі кулінари готують хумус, використовуючи в рівних пропорціях кунжут і кедровий або волоський горіх.
Рецептом, яким я ділюся з Вами, навчила мене знайома вегетаріанка. І хоча я людина всеїдна, мені до душі припала ця закуска. Робиться легко і швидко. Нею можна ситно поснідати і навіть пообідати, намазавши на грінки до першого блюда – друге зникне за непотрібністю.
Все що нам знадобиться – це нутове борошно, сметана, насіння кунжуту, лимон, часник і спеції.
Борошно нутовую можна знайти в спеціалізованих відділах супермаркетів або замовити в інтернет-магазинах здорового харчування. Витрата її дуже невеликий, вистачає надовго. Все інше – в будинку знайдеться без праці.
Важливе зауваження! Бути дуже обережним при додаванні лимона і часнику. Якщо перестаратися з ними – можна зіпсувати все блюдо. Присутність цитруса повинно відчуватися лише тонким ароматом, як би натяком на нього, але не кислотою! Тут як раз той випадок, коли художники говорять про живопису, – “все тримається на трохи”. Тому він додається з цедрою і в малих пропорціях. Те ж відноситься і до часнику, хоча тут – справа смаку.
Якщо все ж Ви перестаралися – додайте маленьку щіпку цукру, та й потім – цукор багатьом стравам надає пікантності.
Склянка сметани – це обсяг, розрахований на те, щоб можна було поснідати і пообідати сім’ї з 3-4 осіб.
Покроковий рецепт
Приготуйте всі складові:
склянка сметани жирністю 20-25%;
1,5 -2 столової ложки нутовой борошна. На один стакан сметани цього обсягу достатньо. Якщо покласти 1,5 ложки, то консистенція буде легшим і легшим, а 2 ложки – дають більш густу масу. Якщо ж переборщити – вийде густа замазка, а не паста, так як нутове борошно має здатність розбухати.
Два зубчики часнику натерти на дрібній тертці або розчавити в часничниці.
Лимон – на крупній тертці. Дуже зручно використовувати його в замороженому вигляді – треться легко і швидко.
Сюди ж додати:
щіпку перцю крупносмолотого,
приправу “карі” – вона додасть страві світло-жовтий відтінок і сіль.
На сковороді підсмажити насіння кунжуту. Змолоти на кавомолці. Вийде, що розбурхує апетит, пахне шкварками, маса кольору крем-брюле. Викласти її на тарілку до вищеописаного складу продуктів.
Сметану вилити в блендерный склянку. Додати все, що знаходиться на тарілці. Ретельно перемішати. І поступово будемо додавати нутовую борошно. Спочатку перемішувати ложкою, а потім можна збити блендером або віночком;
Викласти в розетку або піалу. Зверху посипати підсмаженим кунжутом. Подати до столу.
Приємного апетиту!