В Іспанії густий суп косидо не менш популярний, ніж гаспачо або паелья. Там його можна спробувати практично в будь-якому ресторані. Складається він з різних м’ясних продуктів, овочів і бобових – нуту або квасолі. По консистенції нагадує рагу, ніж суп.
Отже, для приготування косидо вам, в першу чергу, знадобиться склянка квасолі і різні види м’яса і копченостей. В даному випадку курячий окорочок, пів кілограма м’якоті яловичини, кілька скибочок бекону, салямі і шинки, дві-три копчені сосиски. А також ріпчасту цибулю, моркву, дві-три штуки великої картоплі, пара зубків часнику, спеції чорний перець, паприка і сіль.
Як приготувати іспанський суп Косидо:
Першим ділом замочуємо квасолю холодною водою і залишаємо на три-чотири години. Через годину-дві, курку та яловичину заливаємо двома літрами води, доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні півтори години, час від часу знімаючи піну, яка утворилася. Витягуємо м’ясо з бульйону, даємо охолонути, і ріжемо великими шматками. За бажанням шматки м’яса можна обсмажити в невеликій кількості оливкової олії. В гарячий підсолений бульйон додаємо квасоля, доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні протягом півгодини. Овочі чистимо і ріжемо, ріпчасту цибулю півкільцями, моркву – кружечками, картопля – великими шматочками. Копченості теж ріжемо крупно. Додаємо овочі, м’ясо і копченості в суп і варимо ще двадцять хвилин. В кінці додаємо подрібнений часник і спеції, пробуємо, якщо необхідно, то досолює. Подавати на стіл можна і як суп – в глибокій тарілці з великою кількістю бульйону, і як рагу – у звичайній тарілці, полив злегка рідиною. Приємного апетиту!