Суп, який готуватися, в основному, в зимовий час року. Страва, улюблені багатьма, так як воно дуже поживне. Його часто готують на наступний день після свята – капусняк.
Інгредієнти
Свинячі ребра – 0.5 кг | |
Картопля – 4 шт. | |
Морква – 1 шт. | |
Капуста квашена – 3 великих жмені | |
Пшоно – 200 гр. | |
Ріпчаста цибуля – 1 шт. | |
Томатна паста – 2 ст. л. | |
Води – 3 л | |
Спеції – за смаком | |
Часник – за бажанням |
У своєму рецепті капусняк я називаю – суп, але вважаю, що це окрема різновид першого страви, як борщ, солянка, розсольник.
Покроковий рецепт
Як вже зрозуміло з назви – в суп, який ми сьогодні будемо готувати, обов’язково входить квашена капуста, а так само і інші продукти: м’ясо, я завжди беру свинячі ребра, картопля, морква, пшоно, томатна паста чи соус, звичайно – спеції.
Спочатку всі продукти я готую окремо. М’ясо обсмажую на сильному вогні, щоб воно зарум’янилося. Картоплю чищу і варю цілком у каструлі, де потім буду готувати суп. Коли картопля зварився, дістаю шумівкою і толку виделкою окремо в тарілці. Цибуля пережариваю на помірному вогні до прозорості (румянить його не варто). Пшоно перебираю, промиваю кілька разів і варю в окремій каструлі до напівготовності. Моркву окремо я не додаю, так як в моїй квашеній капусті її достатньо, але хто любить більше моркви, може додати. Капусту раніше я нарізала як можна дрібніше, але нещодавно дізналася одну хитрість, капусту разом з підлозі готовим пшоном пропустити через м’ясорубку! Мені такий спосіб сподобався, суп виходить однорідний і щільний – рекомендую спробувати!
Всі напівфабрикати закладаю в каструлю, де варилася картопля. Спочатку обсмажене м’ясо, даємо проваритися 10-15 хвилин, потім додаємо товчений картопля, слідом перекручені разом капуста і пшоно. В обсмажену цибулю додаю 2 столові ложки томатної пасти і кладу в каструлю з супом. Варю ще хвилин 15-20 щоб капуста зварилася.
Не варто плутати капусняк і щі, так як це два різні страви, хоча і в одному і в другому присутній такий інгредієнт, як капуста.Так само справжній капусняк готуватися саме з квашеної капусти, ні в якому разі з свіжої! Так як це блюдо вважається національним в народах, де капусту квасили на зиму у великих кількостях: Росія, Україна, Білорусія, Польща, Словаччина. Саме квашена капуста дає свою золоту плівочку у готового страви.
Можливо, молоде покоління не знає цієї страви, рекомендую приготувати за моїм рецептом.
Приємного апетиту!