Моя улюблена бабуся навіть Новий Рік зустрічає зі смачним борщечком.
Інгредієнти
свинина – 500-600 гр. | |
картопля – 8-10 шт. | |
морква – 1 шт. | |
цибуля ріпчаста – 1 шт. | |
часник – 2-3 зубчики | |
сало – 50 гр. | |
буряк – 1 шт. | |
капуста білокачанна – 1/2 | |
помідор – 2 шт. | |
сіль, спеції – за смаком |
Ще в початковій школі на уроках краєзнавства, вивчаючи особливості національної кухні, борщ якось запав мені в душу. Пригадується навіть реферат якийсь готувала про згадці цього першого страви в українській літературі. І як же гарно про нього писали. Так, борщ воістину справжнє національне блюдо слов’ян, дивно що його не згадали в гімні. Жартую, звісно.
Зізнаюся чесно, приготувати класичний борщ для мене завдання не з легких, стільки овочів туди потрібно, але смак його варто витраченого часу. Борщ – коронна страва моєї бабусі, вона готує його в печі в горщику, як заповідали нам предки. Витрачає напевно годин шість, але свято шлунка потім триває у всієї сім’ї дня чотири. Таке щастя в нас до різдвяних свят.
Повторити бабусин смак будинку на індукційній плиті у мене не виходить, та й взагалі борщ у кожної господині свій виходить, навіть якщо готувати точнісінько за одним рецептом. Напевно в борщ потрапляє частинка душі, ось він і різниться.
Ось і розповім вам про свій рецептик. Що ж нам знадобиться: м’ясо (найчастіше беру свинячі або яловичі реберця), картопля, цибуля, буряк, помідори, морква, капуста білокачанна, часник, сало, сіль і спеції за смаком.
Покроковий рецепт
Підготуємо м’ясо для приготування – гарненько миємо його, обрізаємо все, що не подобається і промокнути паперовим рушником. Миємо й чистимо овочі.
Нарізаємо м’ясо і відправляємо в каструлю з водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну, солимо, перчимо і продовжуємо готувати бульйон на маленькому вогні. У мене м’ясо нудиться практично годину. У цей час нарізаємо картоплю, моркву, цибулю, тремо на крупній тертці буряк.
Коли наваристий бульйон готовий, кидаємо в нього картоплю і трохи додаємо вогонь. Відразу з картоплею можна кинути буряк. Через 10 хвилин кидаємо цибулю і моркву.
Приступаємо до томатної пасти. Ошпарюємо окропом помідори очищаємо від шкірки. Тремо на тертці і відправляємо вміст на сковорідку і выпариваем сік, в підсумку вийде паста, яку додаємо в борщ. Паста додасть страві красивий колір.
Коли овочі зварилися, шаткуємо капусту і кидаємо в каструлю.
В кінці приготування додаємо родзинку до борщу. Беремо пару зубчиків часнику і кілька скибочок сала, ріжемо на маленькі шматочки про перетираємо в ступці до утворення однорідної кашки. Кидаємо в борщ і пару хвилин нехай покипить. Ось так наш класичний борщ і приготувався. Не забувайте, що український борщ – це те блюдо, яке любить настоятися, тому на другий день він набагато смачніше. Їжте зі сметанкою. Всім приємного!!!