В оригінальному рецепті готується з булгуру дрібного помелу з яловичим фаршем. Можна експериментувати з розміром крупи, а також змішувати кілька видів м’яса для фаршу.
Інгредієнти
М’ясний фарш – 500 гр | |
Цибуля – 2 шт. Беремо великі цибулини | |
Смажений арахіс – 100 гр Можна замінити волоським горіхом | |
Петрушка – 1 пучок | |
Дрібний булгур – 2 склянки | |
Манна крупа – 1 склянка | |
Яйце – 1 шт. | |
Пшеничне борошно – 3 столові ложки | |
Томатна паста – 1.5 столові ложки | |
Зіра – 1 чайна ложка |
Одне з найпопулярніших страв у народів Середньої Азії. Відмінно виглядає на святковому столі. Можна подавати в якості основного блюда, доповнивши овочевим гарніром. Котлети добре переносять зберігання в морозильній камері, що виручає у ситуаціях з несподівано гістьми, які наскочили.
Покроковий рецепт
Приготуємо тісто. В окремій ємності змішаємо булгур, манну крупу, 0.5 чайної ложки солі. Заллємо 2 склянками гарячої води. Накриємо кришкою. Залишимо на 20 хвилин.
Відкриємо кришку. Додамо томатну пасту, яйце, борошно, зіру. Ретельно вымешаем тісто. Накриємо плівкою “в контакт”. Відправимо відпочивати в холодильник.
Займемося начинкою. Обсмажуємо цибулю на рослинній олії. Додаємо фарш, смажимо до готовності.
Нарізаємо петрушку, дробимо арахіс. Змішуємо з фаршем.
Формуємо котлетки. Кладемо на долоню невелику частину тіста (трохи більше волоського горіха в діаметрі).
Пальцями іншої руки рівномірно розподіляємо тісто по долоні.
Викладаємо фарш.
Закриваємо тісто навколо фаршу.
Обсмажуємо з усіх боків у великій кількості рослинного масла.
Вуаля!
Інший варіант – відварити в підсоленій воді (кидати вже в киплячу).
Можна заморозити, залишивши чекати свого зоряного часу.
Приємного апетиту!