Легкість у приготуванні, чудовий смак і зовнішній вигляд дозволять цій страві стати окрасою будь-якої трапези.
Інгредієнти
курча або курка – 1 шт. | |
рослинне масло – 6-7 ст. л. | |
часник – 5 зубчиків | |
томатна паста – 3-4 ст. л. | |
мелена паприка – за смаком | |
червоний, чорний перець – за смаком | |
сіль – за смаком | |
зелень – 1 пучок |
Курча тютюну – кожному знайоме блюдо з дитинства. Прийшло воно до нас із традицій грузинської кухні. Сама назва “тютюну” походить від слова “tapaka”, що в перекладі з мови грузин означає сковорода (термін відноситься до одного з її різновидів). Tapaka – спеціальний посуд для смаження, оснащена кришкою з пресом. “Курча табака” дослівно – смажений в такій ємності курча.
Приготувати це блюдо можна, навіть якщо не мати спеціальної посуду. Дозволено скористатися звичайною сковородою, а можна використовувати духовку. Страва вийде нітрохи не гірше, а часу і сил буде витрачено набагато менше.
Покроковий рецепт
. Підготуємо тушку курчати. Я буду використовувати невелику курку. М’ясо курчати і дорослої курки не дуже сильно відрізняються за смаком. Крім того, використання курчати найчастіше обумовлено його невеликими розмірами, що дозволяє умістити його в сковороді. Так як ми будемо готувати страву в духовці, цей момент нам не важливий.
Разрежем тушку вздовж по грудній клітці, і як би розгорнемо її плазом.
Накриваємо курку целофановою плівкою. І відбиваємо, що б вона стала більш плоскою.
Помістимо нашого курчати у велику ємність. Так як смажити його ми будемо в духовій шафі, нам необхідно розподілити рослинна олія по всій його поверхні. Додамо паприку, червоний і чорний перець, сіль. Видавимо часник. Гарненько обмажем тушку зі всіх сторін і залишимо “промаринуватися” на пів години.
На змащене маслом деко викладаємо курча зовнішньої стороною вниз. Відправляємо в добре розігріту духовку на 15-20 хвилин. Потім перевернемо його, і залишимо запікатися ще на 20 хвилин.
Хвилин за 10 до готовності, змастимо курчати томатною пастою, розведеною у воді в співвідношенні 2:1. Запікаємо ще 10 хвилин.
Готового курчати викладаємо на блюдо і посипаємо зеленню.
Ароматний курча тютюну готовий!