Квашена капуста по-монастирськи

Квашена капуста по-монастирськи – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Очищаємо від верхніх листків качани. Качани вибирайте щільні, важкі. Щоб верхні листки не були сухими, постарайтеся, щоб капуста не лежала у вас довго в кімнаті, вона швидко втрачає вологу і соковитість.

Вирізаємо кочережки.

Шаткуємо. Я люблю шаткувати дрібно, так вона легше дає сік і швидше бродить. Можна комбінувати, більш великі шматки капусти пересипати дрібнонарізаною.

Трьом на крупній тертці очищену моркву. Добре, якщо вона свіжа і соковита.

Соединчем всі інгредієнти.
Сіль потрібна велика, кам’яна.
Лавровий лист за бажанням, так само можна насіння кропу, трохи свіжого болгарського перцю, але мої домашні не люблять, я не кладу.
Все перемішуємо, перевалюємо руками. Надіньте рукавички, щоб зберегти шкіру рук від солі.

Щільно укладаємо в тару з широким горлом. Зараз з’явилося в магазинах багато пластикових контейнерів – дуже зручно. Приминаем нашу капусту і застеляємо марлею або тонкою тканиною, щоб звисала по краях. Кладемо зверху чисту дошку ( якщо немає спеціальних кіл), а на дошку – гніт. Камінь, банку з водою, що завгодно, але достатнє для того, щоб через кілька годин капустяний сік виступив і покрив капусту.
Залишаємо нашу капусту в спокої при кімнатній температурі. На наступний і на третій день ми протикаємо капусту кілочком або ручкою від дерев’яної ложки до дна ємності в декількох місцях. Все вирує, піниться – виходить вуглекислий газ – відкривайте вікна!

Через три дні капуста повністю готова до вживання. Якщо хочете зберігати її, набивайте в банки і поставте в холод. Щоб не прогоркла, можна так само зрідка протикати її, випускати, можливо скупчилися, гази. Приємного апетиту!