«Ще раз моє життя була врятована дивом і лазаньєю!»
Інгредієнти
Для соусу Болоньєзе: | |
свино-яловичого фаршу – 400 р. | |
цибуля – 40 г дрібно порізаного цибулі | |
морква – 100 г порізаної кубиками | |
томатної пасти – 50 г | |
води – 400 мл | |
оливкової олії – 4 ст ложки | |
сіль і перець – за смаком | |
Для соусу Бешамель: | |
молоко – 900 мл | |
вершкового масла – 50 г | |
пшеничного борошна – 60 р. | |
мелений мускатний горіх – за смаком | |
сіль – за смаком |
Це дуже смачне блюдо класичної італійської кухні не потребує представлення. Воно добре всім знайома. Спрощено його називають листковою запіканкою. Розкриємо секрети лазаньі Болоньезе з м’ясним фаршем і пастою з готового тіста і приготуємо це домашнє задоволення! Блюдо в приготуванні неймовірно просте. У традиційному варіанті використовуються 3 шари: тісто, м’ясний соус і молочний соус Бешамель. Для рецепту нам знадобляться листи для лазаньї. Кількість залежить від розміру форми, від розміру самих листів.
Покроковий рецепт
Сковорода розігрівається з оливковою олією, одна невелика цибулина, вагою приблизно 40 р. кришиться досить дрібним кубиком, смажиться до прозорості.
На підготовлений цибулю укладається м’ясний фарш (у мене свино-яловичий фарш), перемішується і обсмажується. Додаємо очищену моркву і пюре з помідорів.
Цим завершився процес складання всього соусу. Настає процес гасіння. І, не дивлячись на те, що овочі і м’ясо практично готові, забуваємо про соусі хвилин на 30, помішуємо. Воду додаємо по необхідності.
Хід приготування соусу Бешамель. Готувати лазанью просто не можна без соусу Бешамель. Це олійно–молочний соус. Для нього беруть вершкове масло і молоко. Приготувати його необхідно обов’язково без грудок. Вершкове масло розплавляється в сотейнику. Пшеничне борошно сухий ложкою додаємо в розтоплене масло, прогріваємо з маслом. Отримуємо суміш схожу на тісто, ще трохи гріємо, виникає горіховий запах. Швидко заливаємо тісто гарячим молоком і перешкодимо віночком поки не загусне. Посолити, додати мускатний горіх. На маленькому вогні варимо помішуємо, до загустіння.
Збірка лазаньї. Натираємо сир. Натираємо строго зверху вниз.
Візьмемо дуже важливий інгредієнт – готові пластики лазаньї. Відварювати їх принципово не потрібно.
На дно посуду обов’язково наливається Бешамель, що нижній шар пасти не приварився до дна.
Укладаємо фрагменти тесту на соус Бешамель. Це перший шар. Тісто можна ламати – підганяти по формі. Поверх пасти викладаємо Болоньєзе. Не товстим шаром. Посипаємо шар тертим сиром і закриваємо соусом Бешамель. Соус ллємо ополоником і розрівнюємо.
Наступний шар – знову пластини тіста. Можна викладати шар з невеликих шматочків – уламків. Це не зашкодить готовому блюду. Чергування наступне: Болоньєзе – сир – Бешамель, тісто. Закінчувати збірку можна м’ясом, можна тестом. Закривається лазанья обов’язково заливкою з Бешамеля.
Блюдо встановлюється в духовку, температура 180 градусів. Процес приготування – приблизно 40 хвилин. Критерій готовності – золтісто-коричнева скоринка. При випіканні лазанья може трохи піднятися.
Дістаємо, нарізати не відразу. Вона повинна відпочити хвилин 20 і осісти. Можна запрошувати їдців до столу. Байдужих не залишиться. І скориставшись цитатою мультяшного персонажа можна підсумувати: «Ще раз моє життя була врятована дивом і лазаньєю з фаршем!»