Інгредієнти
Смородина – 250 г | |
Вода – 1 л (кип’ячена) | |
Цукор – 100 г (або за смаком) | |
Листя м’яти – 1-2 гілочки |
У сезон червоної і чорної смородини вже не знаєш, куди б її «пристосувати». Запропоную вам рецепт морсу з смородини. Морс чудово освіжає і уталяет спрагу, містить джерело вітамінів, на смак приємний, з кислинкою. До того ж його можна пити скільки хочеться, немає ризику видужає, як від солодкої газованої води. Чорну смородину можна замінити на червону, збільшивши при цьому кількість цукру (так як червона ягода набагато кисліше чорної). Для зменшення калорійності замість цукру можна покласти мед.
Звичайно користь морсу залежить від інгредієнтів, зокрема ягід, які ви використовуєте. Користь морсу з смородини полягає в його здатності боротися з респіраторними захворюваннями, так як в ній міститься величезна кількість вітаміну С. Морс із смородини успішно зупиняє запальні процеси. Для поліпшення роботи кишечника краще всього готувати морс з ожини, так само він благотворно впливає на нервову систему людини. Вишневий морс допоможе знизити рівень холестерину. Морс з журавлини має тонізуючі та загальнозміцнюючі властивості. Чорноплідна горобина покращує кровообіг і еластичність судин. Влітку приготований морс можна пити холодним, а взимку гарячим. Зберігати готовий домашній морс необхідно в прохолодному місці, в холодильнику, але не більше доби, так як після морс починає втрачати свої корисні властивості і пропадати. Діткам морс можна давати вже з 6-ти місяців, враховуючи алергенність дитини.
Покроковий рецепт
У чорної смородини видалити гілочки і листочки, потім гарненько промити під проточною водою. Перекласти ягоди в чашку і трохи розім’яти ступкою або ложкою. Перекласти отриману суміш з чорної смородини в сито, протерти. Сік відкласти в сторону, ще краще прибрати в холодильник, для максимального збереження вітамін :-).
Залишився в ситі макуха перекласти в невелику каструлю, додати 100 – 150 мл води. Поставити каструлю на середній вогонь, довести до кипіння. З моменту кипіння варити суміш з смородини 3 хвилини.
Потім вогонь вимкнути, додати листочки м’яти, перемішати, дати настоятися хвилин 10 – 15. Суміш повинна охолонути.
Далі варений макуха процідити через сито. Додати в отриманий компот смородиновий сік і цукор за смаком. Все перемішати до розчинення цукру. В глечик вилити решту кип’ячену воду, перемішати. Готовий морс поставити охолоджуватися в холодильник.
Морс із смородини можна подавати з льодом. У жаркий час він відмінно рятує від спеки. Вжити морс необхідно протягом доби, оскільки по закінченні цього часу він втрачає корисні властивості.