Сьогодні відкрию свій рецепт – мариновані опеньки. Всі рідні і близькі кажуть, що дуже смачно!
Інгредієнти
Для маринаду: | |
Цукор – 1-2 столові ложки | |
Сіль – за смаком | |
Оцет 6% – 4-5 столових ложок | |
Лавровий лист – 1-2 шт. | |
Гвоздика – 3-4 шт. | |
Чорний перець горошок – 3-4 шт. |
Не дарма оспівував А. С. Пушкін красу багряною осені. Особливо перейнятися поетичними рядками можна в осінньому лісі. Саме за цим я і люблю вирушати в ліс в кінці вересня-початку жовтня. Крім дивовижної краси дерев, покритих різнобарвним листям і прозорого дзвінкого повітря, радує нас осінній ліс і своїми багатствами – грибами. Тихе полювання в цьому році тішить нас своїми трофеями: ні один грибник не повертається з пустою корзиною. Ось і мені вдалося наповнити відерце опеньками: значить, вдома буде робота.
Баночка таких опеньків йде вліт. Як маринувати опеньки з покроковими фото описую і уявляю нижче, а ви записуйте …
Покроковий рецепт
Лісові опеньки перебирати неважко: їх всього лише потрібно очистити від бруду і сміття, а потім ретельно промити під проточною водою. Зустрічаються і червиві опеньки, але це буває рідко і в цьому році їх зовсім не багато.
Вимиті гриби кладемо в каструлю, заливаємо водою, трохи підсолюємо і варимо на маленькому вогні. Після закипання воду можна поміняти, а можна лише зняти піну, це за вашим бажанням. Зустрічаються різні рекомендації щодо того, скільки часу потрібно варити опеньки. Я в цьому відношенні волію проявити обережність і варю гриби довго – близько півтора годин. Ретельно промиваю їх холодною водою і закладаю в емальовану каструлю. Заливаю маринадом і кип’ячу банку ще хвилин 5-7.
Маринад для опеньків готую так: на один літр води беру 1-2 столових ложки цукру, солі за смаком, 4-5 столових ложок оцту, лавровий листок, 3-4 гвоздички, 3-4 штучки запашного перцю. Пробую маринад на смак і при необхідності додаю цукор, сіль і оцет. Тут у кожного свій смак, ви повинні визначити самі. Можете спробувати в точності мій маринад, може сподобатися?
Все готово. Грибочки, щойно з вогню, чиста стерилізована баночка, кришка і маринад для грибів…
Наповнюю стерильні банки грибами до «плічок» банки, заливаю приготовленим маринадом, накриваю стерильними кришками.
Стерилизую на водяній бані літрові банки 15 хвилин, пів-літрові – 10 хвилин. Потім банки виймаю з каструлі і, поки вони гарячі, закручую кришки. Потім баночки з маринованими опеньками ставлю в холодне місце. Зберігаю до зими в прохолодному і темному місці. Ну, чекаємо зими?