Паска – Пасхальний вінок

Паска – Пасхальний вінок – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Приготувати звичайну опару. У теплому молоці розчинити дріжджі.

Додати 1/2 склянки просіяного борошна (якщо не просіяти, тісто буде гірше підніматися). Добре перемішати. Накрити легким бавовняним рушником і поставити в тепле місце на 20 хвилин (наприклад в раковину або каструлю з теплою водою, підніметься дуже швидко).

Поки опара «підходить» замочити цукати приблизно на 1 годину. Розм’якшити вершкове масло і змішати його з рослинним 1:1,тобто 25 г вершкового масла 25 мл рослинного.

У масло додати цукор і сіль, і гарненько збити.

Цю суміш влити у підійшла опару. Додати яйце. Перемішати.

Всипати борошно. Перемішати. Кількість борошна може варіюватися, оскільки це залежить від якості борошна. Тісто не повинно прилипати до рук. Знову поставити в тепло приблизно на 1 годину. Спочатку тісто буде підніматися повільно, потім все швидше. Не давайте тесту перестояти, а то воно буде погано підніматися при випічці. Якщо ж тісто не вартий залишиться легкий дріжджовий запах.

Визначити готове тісто просто. Спробуйте на початку підйому злегка натиснути на поверхню тіста пальцем. Залишиться невелика ямка, яка дуже швидко затягнеться. А от коли тісто піднялося до країв форми, вм’ятина від пальця або зовсім не затягується, або вирівнюється дуже повільно. (Тільки натискайте обережно, добре піднялося тісто дуже легко осідає). Так, і тісто не любить протягів!

Отже, після того як тісто піднялося…капнути на стільницю 1 ч. л. рослинного масла (щоб тісто не прилипало) і розкачати пласт товщиною близько 0,5 см (у виді прямокутника). Змастити пласт тіста маслом і рівномірно розподілити на тесті цукати, попередньо замочені. Посипати рясно цукром, ванільним цукром і корицею (все за бажанням). Скатати тісто в рулет як на фото.

Згорнути в кільце. І акуратно перенести на деко з попередньо постеленной папером для випічки. Краї рулету злегка змастити яєчним білком, добре защипати.

Ножем з зовнішньої сторони зробити радіальні надрізи по всій окружності кільця і поставити в тепле місце для вистоювання на 15 хвилин, накривши його рушником. Потім кільце, намагаючись не зім’яти його, акуратно змастити збитим жовтком або просто яйцем. Випікати паску вже розігрітій до 190-200°C духовці 15-20 хвилин. Перші 7-10 хвилин дверцята духовки не відкривати! Якщо верх почне пригорати, накрийте його папером для випічки і продовжуйте готувати. Готовність перевіряється дерев’яною лучиною (метод відомий)…. Готову паску вийняти з духовки, відразу загорнути в чистий рушник і залишити на 10-15 хвилин «відпочити», щоб скоринка випічки розм’якшилася.

Тим часом зробимо глазур. Так як у нас начинка цукати, глазур роблю апельсинову. В цукрову пудру невеликими краплями-порціями додавати апельсиновий сік до одержання густої мажущейся консистенції. Ретельно перемішати. Маса повинна бути однорідною і не занадто рідкою.

Полити глазур’ю паска і посипати присипкою. Увага, глазур швидко висихає і присипка не може прилипнути, тому робіть все швидко і відразу.

Всім Удачі у приготуванні і з Святом Великодня!