Лаймовий пиріг Key Lime pie прийшов до нас зі штату Флорида.
Інгредієнти
Для листкового рубленого тесту: | |
Борошно – 200 г | |
Вершкове масло – 100 г (холодну) | |
Сіль – щіпка | |
Вода – 5 столових ложок (крижана) | |
Для начинки: | |
Лайм – цедра 2-х лаймів | |
Сік лайма – сік 2-х лаймів | |
Яйця курячі – 2 шт. | |
Згущене молоко – 1 банка |
У 60-х роках XIX століття на островах Флорида-Кіс, розташованих поруч з півостровом Флорида важко було знайти свіже молоко, зате багато було лаймів і консервованого згущеного молока. Звідси прийшла думка використовувати ці продукти у начинку пирога.
Прекрасне поєднання несолодкого тіста з солодкою начинкою із згущеного молока, і присмаком ароматного лайма! За рахунок жовтого соку лайма і жовтків пиріг виходить злегка жовтого кольору. Звичайно, лайм можна замінити лимоном, і навіть апельсином. Буде не менш смачно! Хоча лайм, все ж, додає тут свою, особливу смакову нотку.
Покроковий рецепт
Інгредієнти для тіста і начинки.
Приготувати несолодке листкове рубане тісто. Подробиці за посиланням, але коротко, нагадаю як його зробити…
Просіяти 200 г борошна вищого сорту, зверху на неї висипати щіпку солі (вона необхідна для еластичності тіста). Холодне вершкове масло порізати шматочками довільного розміру. Борошно порубати з маслом до крошкообразного стану. Мій спосіб – два ножі. Рубати ножами зручніше на рівній поверхні, ніж у чаші. Однак, якщо у вас є комбайн, зручніше це зробити в ньому (точніше він все зробить за вас :-)). Потім отриману кришу викласти гіркою, зробити колодязь, вилити в нього крижану воду (краще всю воду відразу не додавати) і швидко замісити тісто. Тісто замішувати треба швидко, так як воно не любить тепла (від тепла рук тане масло). Воно не повинно вийти однорідним, таким воно стане при розкочуванні. Виходить м’яке, податливе пластичне тісто. Тісто викласти у форму, сформувавши бортики. Впекать основу пирога спочатку з вантажем – 15 хвилин при температурі 200 градусів, потім підсушити без вантажу – 5-10 хвилин при тій же температурі. 300 г тіста розраховане на форму діаметром 22 см або квадратну 20 див.
Поки випікається корж, приготувати начинку. Зняти цедру з 2-х лаймів (трохи залишити для прикраси пирога) і видавити з них сік.
Сік і цедру лайма, змішати з яйцями в глибокій мисці (не обов’язково міксером, можна просто виделкою).
Додати банку згущеного молока.
Перемішати до отримання желеподібної маси.
На корж вилити отриману начинку. (В даному рецепті остуджувати корж не обов’язково). Поставити в розігріту до 160 градусів духовку. Випікати пиріг Key Lime близько 20 хвилин.
Пиріг зі згущеним молоком і лаймом можна присипати цукровою пудрою. А може, і не варто псувати його красиву глянсову поверхню і просто прикрасити цедрою лайма.
Приємного чаювання!
Насолоджуйтесь!