Пиріг з франжипаном і ожиною

Пиріг з франжипаном і ожиною – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Інгредієнти

Для пісочного тіста: –
Вершкове масло – 100 г (розм’якшене)
Яйця курячі – 1 шт.
Цукрова пудра – 50 г
Борошно – 230-250г
Сіль – щіпка
Для франжіпана: –
Вершкове масло – 100 г (розм’якшене)
Цукрова пудра – 100 г
Мигдальні горіхи – 100 г (мелений)
Яйця курячі – 2 шт.
Борошно – 1 їдальня ложка
Ром – 1 столова ложка (або лікер)
Ягода – 300 г (у мене ожина, можна малину)

Як приготувати Пиріг з франжипаном і ожиною

Франжипан – красиве чарівне назва…
Насправді франжипан (від французького слова Frangipane) – мигдальний горіховий крем на основі масла і яєць. Цей крем запікають, він гарно піднімається, не тріскається, колір стає золотисто-коричневим, з невеликою скоринкою. Готовий франжипан має щільну структуру. У своєму рецепті я ще додала ягоди і лікер. Алкоголь можна і не додавати, але він надає чудовий аромат і чудово поєднується з мигдалем.

Для такого французького крему чудово підходить пісочне тісто. З пісочним тістом все просто. Перемішується цукрова пудра з м’яким, кімнатної температури, маслом. А потім вже додається борошно. Замішується тісто швидко. Якщо ви відчуваєте, що від тепла вершкове масло початок підтавати, то після замісу приберіть тісто в холодильник, а потім вже розподіляйте його у формі. До випічки форму з тестом повинна знаходитися в холодному місці і охолоджуватися. Франжипан – густа начинка, тому піч заздалегідь основу для пирога немає необхідності, інакше ви просто нашкодите пирога, перетворивши дно випічки в жорстку підошву. І не забувайте, що пісочне тісто ставити в холодну духовку. Випечений пиріг бажано остудити, начинка ущільниться і буде смачніше. Удачі на кухні!

Покроковий рецепт


Інгредієнти для тіста і франжіпана.

Ягоди…у мене ожина.

Розм’якшене вершкове (кімнатної температури) вершкове масло розтерти з цукровою пудрою. Додати щіпку солі (для еластичності тіста) і 1 маленьке яйце. Все гарненько перемішати.

Просіяти борошно (краще додавати частинами), замісити тісто за допомогою вилки (якщо місити тісто руками, масло нагрівається, тане і тісто «попливе»). Повинно вийти дуже ніжне тісто.

Готове тісто відразу розподілити по формі (змащувати форму не потрібно), зробити бортики, наколоти виделкою. Прибрати форму з тестом в холодильник чекати своєї години.

Приготувати франжипан.
Змішати розм’якшене масло з цукровою пудрою. Додати яйця, борошно і мелений мигдаль. Гарненько збити.

Влити трохи лікеру (1 столову ложку або за смаком). Гарненько перемішати. Повинен вийти густий тягучий крем.

Дістати форму з холодильника, викласти ягоди (якщо ягоди були заморожені, не забудьте їх заздалегідь розморозити, щоб стекла вся рідина). Частина ягід я залишила для прикраси пирога.

Викласти франжипан.

Зверху у вигляді серця викласти ягоди. Випікати пиріг близько 40 хвилин при 180 градусів. Нагадую, що пісочне тісто завжди ставити в холодну духовку!

Дати пирогу охолонути. Присипати серце цукровою пудрою.
Пиріг з франжипаном і ожиною буде відмінним сюрпризом до дня святого Валентина.

Приємного чаювання!