Річкову форель потрібно ретельно промити і почистити луску. Ще раз прополоскати у воді.
Черево риби розрізати вздовж і прибрати вміст, а також зябра, знову промити.
Будь-який посуд з жароміцними властивостями змастити оливковою олією. на рибу теж нанести масло,сіль, перець і видавити кілька крапель соку лимона. Невеликі часточки лимона без шкірки можна покласти у розріз черевця.
Духовку нагріти до 190 градусів. Щоб рівномірно температура проникала вглиб тушки, процес запікання йшов швидше та риба не деформувалася, на тушці потрібно зробити кілька надрізів і поставити запікати 20-25 хвилин.
До риби можна приготувати гарнір: дрібний молода картопля. Його потрібно очистити від тонкої шкірки або ж посмажити його не чистячи, якщо добре відмити і прибрати пошкодження. Картоплини побільше можна розрізати навпіл, дрібну смажити цілком.
Митий, чищену картоплю викласти на рушник і промокнути її, а потім помістити в розігріту сковороду, куди попередньо налити рослинне масло. Підсмажити картоплю, іноді перевертаючи її, в кінці приготування посолити.
Запечену форель викласти на тарілку разом з молодою картоплею смаженою, можна прикрасити тарілку листям салату і додати нарізаний на тонкі овальні шматочки огірок.